Hlavní obsah

Soukup: Spoříme síly, ale ty ubírá horko

EDMONTON

Poprvé v Edmontonu si ve čtvrtek zatrénovala česká fotbalová dvacítka. Tu v sobotu vpodvečer tamního času (v neděli ráno SEČ) čeká čtvrtfinále MS proti Španělsku. Mladíci po náročném osmifinále s Japonskem především odpočívali. „Spoříme síly, regenerace bude daleko horší než před osmifinále,“ řekl v edmontonském hotelu Westin trenér Miroslav Soukup.

Článek

Po skončení základní skupiny měli Češi pětidenní čas na odpočinek, nyní vše musejí zvládnout během dvou dnů. „Na hotel jsme se po zápasu dostali až po půlnoci, po pěti hodinách spánku následoval další přesun. I čtvrtek byl náročný, víceméně jsme absolvovali jen regeneraci,“ uvedl kouč.

Odbourání únavy bude jedním z klíčových prvků před čtvrtfinále. „Navíc má být v sobotu kolem pětatřiceti stupňů a hrajeme už od tři čtvrtě na šest. I páteční předzápasový trénink bude spíš jen technicko-taktický, budeme spořit síly. Snad nám nějaké zbyly a vydáme je ze sebe proti Španělům. Ti jsou na tom ale podobně,“ připomněl osmifinále Španělska s Brazílií Soukup. Loňští vicemistři Evropy si postup zajistili v prodloužení.

Dvě výhody na každé straně

Před vzájemným duelem našel český kouč dvě výhody na každé straně. „Na té naší je to skutečnost, že Španělé jsou jasným favoritem a my můžeme jen hodně překvapit. Druhou naší výhodou může být, že jsme si na stadiónu v Edmontonu už zahráli. Sice jenom třiapadesát minut, ale to prostředí známe. Španělé špičkovými výkony navazují na mistrovství Evropy a navíc jim nejspíš budou míň vadit vysoké teploty,“ uvedl trenér.

Proti Španělsku se dá očekávat, že český tým nastoupí s podobnou taktikou jako ve svém zahajovacím utkání na šampionátu proti Argentině. „Španělé hrají trošku jinak, i když charakteristiky jsou hodně podobné. S jejich systémem ale nemáme problém. Jde o to, abychom byli schopní ubránit jejich individuální kvalitu. Musím bohužel přiznat, že ta je na některých postech nesrovnatelná. Buď ty hráče ubráníte, nebo máte obrovský problém. Což platí například u Capela,“ zmínil Soukup devatenáctiletého útočníka FC Sevilla.

Češi už vyrovnali nejlepší výkon svých předchůdců z let 1983 a 2001, případná výhra by je posunula do bojů o cenné kovy. „O medailích se zatím vůbec nebavíme,“ řekl Soukup. „Ale když čtvrtfinále zvládneme, budeme mezi čtyřmi nejlepšími týmy. A i kdybychom skončili čtvrtí, tak je to pro nás jako bychom turnaj vyhráli,“ vysvětloval reprezentační kouč.

Do čtvrtfinále již bez vlasů

Navíc by v případě postupu semifinálový soupeř nepatřil k světové špičce. „Pokud se bavíme v oblasti teorie, tak by nás v semifinále čekal vítěz zápasu Rakousko - USA. Překvapit může každý tým, záleží na aktuální formě,“ uvědomuje si trenér. „V Edmontonu nás před mistrovstvím v utkání proti Kanadě vyhnala bouřka, tak proč bychom my nemohli vyhnat z hřiště Španěly?“ položil řečnickou otázku Miroslav Soukup.

Toho před duelem s Španělskem čeká slíbené stříhání vlasů, ke kterému se v případě postupu přes Japonsko zavázal. Ve čtvrtek večer byla ale jeho kštice netknutá. „Včera nebyl čas, na hotel jsem se dostal po dlouhé tiskové konferenci až po půlnoci. Většina hráčů už šla spát, tak ke stříhání nedošlo. Sám se stříhat nebudu, organizace je na hráčích. Ale počítám s tím,“ uvedl Soukup. „No, snad to stihneme ještě teď večer,“ věří v brzké provedení akce obránce Marek Suchý.

Reklama