Hlavní obsah

Dvacítka vyřadila i Španělsko a je v semifinále MS

EDMONTON

Čeští fotbalisté do 20 let pokračují ve výborných výkonech a po sobotní výhře nad Španělskem 2:1 po pokutových kopech jsou již v semifinále mistrovství světa. V něm je ve středu čeká znovu v Edmontonu Rakousko. V základní hrací době diváci gól neviděli, na trefu Kaloudy ze 103. minuty odpověděl o sedm minut později Mata. Rozhodnout musely pokutové kopy, postupový gól vstřelil Pekhart.

Článek

Trenér Soukup poslal do hry ostravského Mičolu, který měl eliminovat pravou stranu španělské zálohy. Podle předpokladů měl favorizovaný vítěz skupiny B míč v úvodu na kopačkách, ale první vážnější střelu na branku vyslal Střeštík.

Španělé se nemohli prosadit přes obranný blok soupeře, česká defenzíva pokrývala i prostory na krajích hřiště. Právě hra po křídlech měla být jednou z největších zbraní vítěze loňského ME do 19 let. Po půlhodině se na sólový průnik středem vydal Crespo, Petr vyrazil míč před sebe a musel likvidovat i dorážku Lopeze. V závěru poločasu pálil nebezpečně Mata, míč skončil těsně nad českou brankou.

Lopez ze tří metrů netrefil prázdnou branku

Stejně jako v osmifinále proti Japonsku mohli Češi inkasovat v úvodu druhého poločasu, Granero si ale v brejku předkopl příliš míč a následnou střelu poslal mimo. V 53. minutě mohl favorita zaskočit Fenin, ale po centru z levé strany hlavou poslal míč těsně vedle pravé tyčky Adana. Oproti první půli se oba celky dostaly do více šancí, aktivitou hýřil zejména levý záložník Capel. V horkém edmontonském podvečeru se probrali i diváci.

Kouč Soukup vystřídal Střeštíka Pekhartem, který se posunul na hrot a Fenin dostal více defenzivních úkolů. V 79. minutě měl na noze úvodní gól zápasu Adrian Lopez, sám před prázdnou brankou ale ze tří metrů trestuhodně trefil jen pravou tyč. Vzápětí jej kouč Melendez stáhl.

Kalouda vstřelil už třetí gól

Stejně jako v osmifinále dospěl zápas do prodloužení, ve kterém musel Petr vyboxovat bombu Javiho Garcii z dvaceti metrů. Na konci prvního prodloužení se odražený míč dostal k Luboši Kaloudovi, který nekompromisní bombou z hranice pokutového území propálil vše před sebou. Byl to už třetí gól brněnského záložníka na turnaji. Vyrovnáno mohlo být téměř z protiútoku, po rohu orazítkoval Pique břevno.

Španělé se dočkali ve 110. minutě. Střela střídajícího Buena se odrazila od tyčky k neobsazenému Juanu Manuelu Matovi a ten bez problémů uklidil míč do prázdné branky. V poslední minutě nastavení pálil těsně vedle Bueno.

Stejně jako v osmifinále proti Japonsku museli čeští fotbalisté bojovat o postup v penaltovém rozstřelu a znovu vyhrál los soupeř. Na úvod Mata se štěstím proměnil, Fenin nekompromisně vyrovnal. Adrian Gonzales s přehledem znovu poslal Španěly do vedení, nezaváhal ani Suchý. Ve třetí sérii trefil Valiente břevno a najednou byli na koni Češi. Kúdela navíc nedal Adanovi šanci a střelu Javiho Garcii měl Petr na rukavicích. Míč ale skončil v síti. Postup přiblížil Pekhart a když Petr vychytal Piqueho, mohla vypuknout česká radost.

Španělsko - Česká republika 1:1 (0:0, 0:0) 3:4 po pokutových kopech
Branky: 110. Mata - 103. Kalouda. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Koškorov (Kyrg.). Penalty proměnili: Fenin, Suchý, Kúdela, Pekhart - Mata, A. Gonzalez, Javi Garcia. Neproměnili: Marc Valiente, Pique. ŽK: Javi Garcia, Adrian Lopez - Kúdela, Střeštík, Mičola, Kubáň, Petr.
ČR: Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Mičola, Kalouda (107. Gecov), Suchý, Janda (118. Cihlář) - Fenin, Střeštík (66. Pekhart).
Španělsko: Adan - Barragan, Marc Valiente, Pique, Crespo - Javi Garcia, Mario Suarez (95. A. Gonzales) - Mata, Granero (56. Toni Calvo), Adrian Lopez (81. Bueno) - Capel. Trenér: Melendez.

Reklama