Hlavní obsah

Mareš: V semifinále půjdeme za vítězstvím

EDMONTON

Po jednozápasovém disciplinárním trestu za vyloučení v osmifinále MS má trenér fotbalové dvacítky znovu k dispozici záložníka Jakuba Mareše. Ten po příchodu v utkání proti Japonsku oživil českou hru a dokonce vstřelil z penalty gól. Další by rád přidal v semifinále. „Doufám, že nastoupím od začátku. Záleží ale na trenérovi,“ řekl v pondělí večer Mareš českým novinářům v Edmontonu.

Článek

Čeští mladíci se druhý den po sobě vydali relaxovat do místního nákupního střediska s aquaparkem. „Byli jsme tam odpoledne, objevili jsme parádní zábavní park. V něm je autodrom, velká horská dráha, vystřelovací stožár. Dokonce jsme viděli ledovou plochu na hokej, prostě nádhera,“ vyjmenoval neobvyklé atrakce Mareš. „To se dá zažít jednou za život, něco podobného u nás není,“ dodal dvacetiletý středopolař.

Pohodové odpoledne v obchodním centru potvrdilo, jak skvělou partu čeští fotbalisté mají. „Je to tak, víc držíme spolu. Bylo to vidět i v nákupním středisku. Šli jsme na horskou dráhu, pobavili se,“ popisuje stmelený kolektiv Mareš. Mladíci spolu přes téměř šestinedělní společný pobyt skvěle vycházejí. „Ale už je to měsíc a půl, se soustředěním v Písku skoro dva měsíce. A je to znát, každé ráno vidíme stejné obličeje,“ říká přeci jen záložník Teplic.

Nervózní není

Mareš v základní skupině odehrál jen minutu v utkání proti Panamě, jinak jej kouč Soukup v úvodních třech duelech nevyužil. Po dobrém výkonu proti Japonsku by ale trenér po střelci vyrovnávacího gólu z penalty mohl sáhnout. „Nervózní z toho nejsem. Od začátku jsem chtěl hrát už od úvodního zápasu s Argentinou a když se to nepodařilo, byl jsem trošku zklamaný. S Koreou jsem taky nehrál, což mě už mrzelo. A proti Panamě jsem nastoupil jen na jednu minutu. Základní skupinu jsem se tedy musel vydržet víceméně na lavičce, ale kluci zvládli postoupit. A já dostal šanci nastoupit proti Japonsku,“ popsal své myšlenky v průběhu turnaje Mareš.

A pokud nastoupí, hodlá záložník podat energický výkon. „Já jsem horká krev a jdu do všeho naplno. Zápas odjezdím na sto deset procent. Riziko karet tam je, tak si musím dávat pozor. Rozhodčí jsou na mistrovství světa přísní,“ říká Mareš.

Český tým je nyní už v semifinále, čímž překonal dosud nejlepší výkon historie výběrů z let 1983 a 2001. „Ještě si ani neuvědomujeme, že jsme blízko medaili. Je ale cítit, že týmů ubývá a tím i roste zájem o nás,“ popisuje větší mediální zájem reprezentant. A úspěšná cesta nemusí skončit ani v semifinále. „Zatím jsme neměli problém s žádným mančaftem, jen proti Španělům jsme trošku víc bránili. Uvidíme, co předvedou Rakušani. My půjdeme za vítězstvím,“ odhodlaně tvrdí Jakub Mareš.

Reklama