Hlavní obsah

Fenin: Byla by životní chyba Rakušany podcenit

EDMONTON

Jedním z klíčových hráčů fotbalové dvacítky na MS v Kanadě je Martin Fenin. Útočník Teplic nejen odvádí kvalitní výkony na hřišti, ale zejména dokáže své spoluhráče povzbudit i pobavit mimo trávník. O tom, že je veselá kopa, se kanadští novináři přesvědčili na tiskové konferenci v Edmontonu. „O penaltách rozhoduju já,“ šokoval přítomné žurnalisty Fenin.

Článek

Vše ale vzniklo úsměvnějším způsobem. Zapracoval mírně nepřesný překlad průvodce české výpravy Larryho Šrůtka. Kanadský novinář se ptal Ondřeje Kúdely, proč druhou penaltu v osmifinále proti Japonsku nezahrával on, ale Jakub Mareš. Kúdela popisoval, jak Mareš chtěl kopat už první pokutový kop, ale Fenin záložníkovi vysvětlil, že první v pořadí je sparťanský fotbalista. Novináři se tedy ptali, jestli rozhoduje o penaltách číslo devět, tedy Martin Fenin.

Ten jen s bohorovným klidem přitakal, že samozřejmě... „Snad Kanaďané pochopili, že to byla sranda. Ale to už tak bývá, když překládá Larry. Občas je hodně veselo,“ vyprávěl jako obvykle dobře naložený teplický fotbalista. „Trenérovi to případně vysvětlím, když se bude divit,“ dodal.

Hrozné čekání

Čeští mladíci jsou dobře naladění, což je po překvapivém postupu do semifinále turnaje pochopitelné. Přesto by Martin Fenin delší přestávku mezi zápasy nejraději zrušil. „Jsem už hodně nervózní. Radši bych hrál hned, to čekání je hrozné,“ přiznal napětí teplický forvard. Ten je s 63 ligovými starty a osmi vstřelenými góly nejzkušenějším hráčem dvacítky. Možná i proto cítí výjimečnost šance získat světovou medaili. „Už si uvědomuju, jak by bylo strašné přes Rakušany do finále nepostoupit. Když si vezmu, jaké jsme měli štěstí s Japonci i Španěly... A říct si pak, že jsme mohli třeba finále s Argentinou, to by bylo šílený,“ přemítá Fenin.

Rakušané jsou stejně jako Češi překvapivým semifinalistou šampionátu. „Pro všechny to bude šok, že jeden z outsiderů bude ve finále. Nejen, že třeba Španělé mají větší podporu diváků, ještě je tlačil i rozhodčí. Je znát, že proti silnější zemi je to na hřišti těžší. Proti Rakousku by to tak být nemělo a ukáže se, jestli budeme lepší,“ věří v postup rodák z Chebu.

Nějaký gól určitě dají

Rakušané prohráli s českým výběrem na loňském ME devatenáctek a určitě nevzbuzují takový respekt jako výběry Španělska nebo Argentiny. „Doufám, že jsme dostatečně vyspělý tým na to, abychom soupeře nepodcenili. To by mohla být životní chyba. Přes koho bychom se měli jednodušeji dostat do finále, než přes Rakousko? Akorát si to musíme v hlavě srovnat a hrát stejně jako loni na mistrovství Evropy. Snad na to navážeme,“ doufá v úspěch Fenin.

Českému týmu domácí novináři předhazují defenzivní styl, přitom jen pět celků na šampionátu vstřelilo více gólů než Češi. „Kromě zápasu s Argentinou a Španělskem jsme nehráli tak defenzivně. Když na to navážeme, bude to dobré. Nějaký gól určitě dáme,“ je přesvědčený dvacetiletý útočník.

Toho zklamala slova španělského kouče Melendeze po čtvrtfinále, kdy si zkušený kouč stěžoval na pasivitu soupeře. Podle Španěla to byl smutný den pro fotbal, který podle něj chtěl hrát jediný tým - ten jeho. „Absolutně se mi nelíbilo, co řekl španělský trenér. Že hrál jenom jeden tým, který si zasloužil postoupit. To bylo od něj až sprosté. My jsme na turnaji byli pokorní a jestli si takhle stěžoval, tak mu můžu jen vzkázat, ať se na finále někde v teple podívá,“ popřál sarkasticky Melendezovi Martin Fenin.

Reklama