Hlavní obsah

Rakouská dvacítka spoléhá ve svém kádru i na cizince

EDMONTON

Tým Rakouska je sice jižním sousedem svého příštího protivníka v boji o finále na mistrovství světa do 20 let, ale spoléhá se hned na pětici naturalizovaných hráčů. V týmu najdeme i některé fotbalisty s předky českými, slovenskými, ale také například z Pákistánu.

Článek

Naše sousedy táhne cizinecká legie - Pákistánec Rubie Okotie je druhým nejlepším střelcem týmu, Polák Michael Stanislaw zase odehrál na šampionátu nejvíc minut, brankář s českými kořeny Bartolomej Kuru posílá dlouhé míče na Slováka Tomáše Šimkoviče, jehož přihrávky mohou zase nacházet Srba Zlatka Junuzoviče. A tomu všemu velí syn chorvatských rodičů, zkušený trenér Paul Gludovatz.

Vše o utkání Česko - Rakousko na Sport.cz:
ÚTOČNÍK:Hoffer odvetu za loňskou prohru nevyhlíží
GÓLMAN:Kuru se těší na souboj s krajany
TRENÉR:Češi jsou fyzicky lepší

Zřejmě nejzajímavěji si ale osud zahrál s rakouským gólmanem. Jeho matka je Polka, otec Čech a přítelkyně pro změnu Slovenka. Rodák z Nymburku, který zatím v Kanadě nastoupil jen proti Chile, ve čtrnácti letech odešel z mládežnických výběrů Sparty a Slavie do tréninkové akademie Austrie Vídeň a v Rakousku už zůstal. Na své kamarády z Čech ale nezapomněl a už se s nimi v edmontonském hotelu Westin stihl i hecovat.

Pár stovek kilometrů východně leží rodiště dalšího naturalizovaného Rakušana. Středopolař Tomáš Šimkovič pochází z Bratislavy a zná se pro změnu s některými Brňany v Soukupově výběru. Hlavní hvězdou mezi "Nerakušany" však bezpochyby je Okotie. Téměř 190 centimetrů měřící rodák z pákistánského Karáčí vsítil na šampionátu už dvě branky a po Erwinu Hofferovi je druhým nejlepším střelcem Gludovatzova souboru.

Hru zálohy řídí malinký středopolař Junuzovič, který je původem ze srbské Ložnice. Na hřišti nechyběl v jediném zápase, odehrál celkem 432 minut. České trenéry může naopak těšit, že poslední cizinec v rakouském národním dresu bude semifinále pouze sledovat z hlediště. Polák Stanislaw, který strávil na trávníku vůbec nejvíc času z celého rakouského výběru, totiž obdržel druhou žlutou kartu, a tím i distanc pro následující střetnutí.

Reklama

Související témata: