Hlavní obsah

Finále! Mladíci porazili Rakušany a budou hrát o zlato

EDMONTON

Famózní cesta české dvacítky fotbalovým mistrovstvím světa do 20 let pokračuje! Čeští mladíci vyřídili v semifinále Rakousko a k zisku historického zlata jim chybí jediná výhra. O čtvrteční výhře v Edmontonu rozhodla už úvodní čtvrthodinka, na góly Tomáše Mičoly a Martina Fenina nenašli Rakušané odpověď. Ve finále se svěřenci Miroslava Soukupa utkají v neděli v Torontu s lepším z dvojice Chile - Argentina.

Článek
Fotogalerie

Rakouský kouč nechal jen na lavičce ofenzivního záložníka Junužoviče a technického Okotieho, kterého v útoku nahradil střelec postupových gólů v osmifinále a čtvrtfinále Hoffer. Ve 3. minutě si Fenin obhodil Suttnera a ten musel útok zastavit jen za cenu faulu a žluté karty. Z následného centru Kaloudy gólman Zaglmair vyrazil míč jen k nohám Tomáše Mičoly a ten otevřel skóre.

Čeští mladíci od úvodního hvizdu dokazovali, že svůj ofenzivní potenciál v předchozích utkáních nepředvedli v plné míře. Bomba Suchého skončila těsně vedle pravé tyčky, Fenin v akrobatické pozici netrefil míč podle představ. Časomíra ukazovala osmou minutu a jednogólový deficit byl pro Rakousko ještě přijatelný. V 15. minutě předvedli Češi další parádní akci. Mičola vysunul na pravém křídle Kúdelu, ten skvěle našel před brankou Martina Fenina a bylo to 2:0.

Před koncem první půle dostal zbytečně žlutou kartu za simulování Janda a vypadl tak po druhém napomínání z nabídky hráčů pro finále. Za okamžik mohlo být definitivně rozhodnuto. Akci na jeden dotyk mezi Mičolou, Kaloudou a zakončujícím Střeštíkem se štěstím vykopl gólman Zaglmair. V nastavení bomba Suttnera jen prosvištěla vedle pravé tyče české branky.

Fenin těsně minul

I po přestávce měli Češi výborný start, Fenin si zpracoval míč a pohotovou šajtlí těsně minul. Rakušané v prvním poločase nevystřelili ani jednou na českou branku, v úvodu druhé půle střílel dvakrát Hoffer.

Trenér Gludovatz se snažil hru oživit střídáními, ale ani příchod Okotieho s Junužovičem poměr sil na hřišti nezměnil. Snížit mohl v 83. minutě Okotie po chybném vyběhnutí Petra. Pákistánský rodák hlavou prázdnou branku minul. O pět minut později střílel nebezpečně z třiceti metrů Hackmair, za devadesát minut rakouští fotbalisté jen jednou trefili mezi tři české tyče.

Čeští mladíci ukázali, že vedle excelentní obrany mají i ofenzivní schopnosti a proti nebezpečnému soupeři taktickou hrou rozhodli. Rakušané nenavázali na kvalitní výkony z vyřazovací části a čeká je souboj o bronz. Svěřenci Miroslava Soukupa se v nedělním finále utkají v Torontu s lepším z dvojice Chile - Argentina.

Rakousko - Česko 0:2 (0:2)
Branky: 4. Mičola, 15. Fenin. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (Ang.). ŽK: Suttner, Gramman - Suchý, Janda, Pekhart. Diváci: 28 401.
ČR: Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Mičola (72. Mareš), Suchý, Kalouda, Janda (81. Cihlář) - Střeštík (61. Pekhart), Fenin. Trenér: Soukup.
Rakousko: Zaglmair - Suttner, Prödl, Gramann - Harnik (46. Junužovič), Hackmair, Kavlak, Hinum, Simkovič (59. Okotie), Rasswalder (79. Morgenthaler) - Hoffer. Trenér: Gludovatz.

Reklama