Hlavní obsah

Suchý se bál vyloučení, je šťastný za medaili

TORONTO

Česká fotbalová dvacítka je ve finále mistrovství světa a má tak jistou nejhůře stříbrnou medaili. Ta čeká i na Marka Suchého, který původně na šampionátu neměl ani startovat. Po srážce s mladoboleslavským Peckou a zlomenině jařmové kosti lékaři jeho start na šampionátu vylučovali. „Málem jsem sem nejel a vyplatilo se, že jsem o svojí účast bojoval,“ řekl slávistický obránce po semifinále s Rakouskem.

Článek

Mladíci na šampionátu překvapují nejen sebe, dávno vylepšili historické maximum českých a československých týmů. Ty se nejdále dostaly do čtvrtfinále mistrovství světa v letech 1983 a 2001. Rok 2007 se může zapsat do kroniky českého fotbalu historickým světovým zlatem. „Pořád si neuvědomuju, co jsme dokázali. Je to super pocit, tuhle chvíli si užíváme,“ zářil po semifinále Suchý.

Český tým z Kanady odjede s medailí a až nedělní finále určí, jakou hodnotu cenný kov bude mít. „Podařilo se, co jsme chtěli. Máme jistou medaili, za což jsem strašně rád,“ pochvaloval si devatenáctiletý bek.

V semifinále nedali Češi Rakousku šanci, po čtvrthodině bylo o vítězi rozhodnuto. „Dali jsme dva góly, pak hráli v klidu. Ani závěr mi nepřišel nervózní jako zápasy předtím. Po čtvrthodině jsme vedli dva nula a i když jsme se občas trošku zatáhli, tak jsme zápas zvládli. A to je nejdůležitější. Je to ten nejkrásnější sen, co se mi splnil,“ popisoval své pocity Suchý.

Rozhodčí upozorňoval na nebezpečí

Po příchodu z hrací plochy si mladíci postup společně vychutnali v šatně. „V kabině si to vždycky užijeme. Máme svoje pokřiky, ten pocit je neskutečný,“ vzpomínal na emoce slávistický fotbalista a dodal, že další postup opět přinese úpravu vizáže realizačního týmu. „Koubič jde ještě dolů,“ popsal další plánované zkrácení vlasů asistenta Petra Kouby.

Fotbalisté se ve čtvrtek dopoledne přesunuli z Edmontonu do Toronta a už přemýšleli o možném finálovém soupeři. „Argentinu už známe, Chile je něco podobného. Mají v týmu hodně individualit. Radši bych si ale vzal Argentinu, protože jsme s ní už hráli. A po remíze bychom si na ně víc věřili,“ vysvětlil své preference Suchý, jehož přání argentinští mladíci v pátečním semifinále vyslyšeli.

Suchého mohlo finále minout stejně jako klubového spoluhráče Petra Jandu, po žluté kartě v úvodu hrál zbytek utkání s rizikem druhého napomínání, vyloučení a disciplinárního trestu pro souboj o zlato. „Rozhodčí mě upozorňoval, abych byl opatrný. Když jsem soupeře dojel tělem. Měl jsem štěstí, byl na mě hodný. Měl jsem strach, ale nejde vypouštět souboje,“ připustil obavy z možné neúčasti ve finále Marek Suchý.

Reklama