Hlavní obsah

Mladí chilští fotbalisté se po prohře porvali s policií

TORONTO

Mladí chilští fotbalisté se nedokázali smířit s porážkou v semifinále mistrovství světa do 20 let. Po zápase s Argentinou se nejdřív pustili do německého rozhodčího, pak se utkali s pořadateli a dokonce i s kanadskou policií. Podle agentury AP některé hráče odváděla policie s pouty na rukách. Konflikt vyšetřuje FIFA.

Článek

Chilanům se vůbec nelíbilo, že jim rozhodčí Wolfgang Stark vyloučil dva hráče a udělil jim celkem sedm žlutých karet. Hned po utkání na něj spolu s několika svými fanoušky zaútočili. Sudímu se podařilo pod policejní ochranou utéct do kabin, ale chilská zloba propukla i v útrobách stadionu a pak znovu u autobusu, který měl výpravu odvézt do hotelu.

Podle fotografa The Canadian Press se u autobusu strhla rvačka, v níž Chilané pěstmi útočili na pořadatele, mezi nimiž byly i ženy, i na policisty. Proti jednomu z útočníků policisté použili elektrický paralyzér, ale podle svědků to situaci ještě zhoršilo.

Po bitce zůstal v areálu stadionu zdemolovaný autobus a policisté některé hráče odváděli v poutech zpátky do kabin. Někteří fotbalisté měli krvácející rány a naříkali. Podle agentury SID bylo celé mužstvo zatčeno, ale po krátké době znovu propuštěno na svobodu.

Jihoameričané si stěžují na chování mužů zákona. "Zacházeli s námi jako se zvěří," řekl člen týmu Isaias Peralta, který dvakrát dostal elektrický šok do žeber. Chilský ministr zahraničí Alejandro Foxley už údajně prohlásil, že si jeho vláda bude na chování policie oficiálně stěžovat u kanadských úřadů.

Šéf torontské policie Bill Blair chování svých podřízených obhajuje. Chilští fotbalisté podle něj obrátili agresivitu směrem k jeho mužům. "Náplní práce mých policistů je reagovat tvrdým, ale férovým způsobem, aby ukončili to násilí. Jsou na to vycvičeni a právě to udělali," prohlásil.

Reklama

Související témata: