Hlavní obsah

Dvacítka je v pohodě a před finále MS proti Argentině si věří

EDMONTON/PRAHA

Trojice úspěšných fotbalových reprezentantů do dvaceti let odpovídala z torontského hotelu Westin, kde jsou před finále mistrovství světa ubytováni, na otázky čtenářů Sport.cz. Kapitán mužstva Jan Šimůnek, útočník Martin Fenin a nejlepší střelec mužstva v probíhajícím turnaji Luboš Kalouda odpovídali velmi dobře naladěni, napětí před nedělní bitvou proti mladým Argentincům na svěřence trenéra Miroslava Soukupa zřejmě zatím příliš nedolehlo.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Martin Fenin (č. 9) se raduje z Lubošem Kaloudou z gólu v rakouské síti v semifinále MS v Edmontonu.

Článek

Dobré rozpoložení dokázalo české trio zejména v narážce na incident, který se odehrál po semifinálovém utkání Chile - Argentina, které poslalo do finále druhý jmenovaný tým. Chilané neunesli způsob rozhodování sudího Wolfganga Starka a následné řádění musela ukončit až zatýkáním kanadská policie [celá zpráva]. “Souboj o třetí místo určitě vyhrají Chilané, pokud je ovšem na zápas propustí z vazby,” komentovali mladíci událost s nadsázkou.

Do finále si čeští hráči přáli Argentinu, obhájce titulu, se kterým remizovali v zahajovacím utkání základní skupiny 0:0. O speciální motivaci má postaráno Luboš Kalouda, kterého před prvním zápasem zranil na tréninku právě kapitán Šimůnek a on tak musel prestižní duel sledovat pouze jako divák. “Mrzelo mě, že rozhodčí Argentině očividně připískával. Kluků z Chile mi bylo líto,“ přidal svůj dojem z druhého semifinále MS Kalouda.

Jedním z největších problémů na fotbalovém šampionátu je pro tým časté cestování spojené s časovými posuny, které vyčerpávají již tak dost namáhaný organismus. „Já jsem spíš unavený z dlouhé cesty než z časového posunu,“ vyjádřil se na toto téma přesunů po Kanadě Šimůnek. „Když už jsme procestovali celou Kanadu, tak to už ani nevnímám,“ dodal ke kapitánově odpovědi Kalouda.

Další specialitou turnaje je umělá tráva třetí generace, která má jiné vlastnosti. Liší se odlišným odskokem míče a i pro hráče je pohyb na ní specifický. Na tomto povrchu se bude hrát i finále. „Člověk je spíš zvyklý na trávu, ta je fotbalovější. Ale zvykli jsme si i na umělku,“ ujistil Šimůnek zvědavého tazatele.

A jak se jim zamlouvá fotbalové prostředí v Kanadě? „Stadióny jsou tu obrovské, nesrovnatelné jsou především návštěvy na utkání,“ líčil své dojmy Kalouda. Mnohem upřímněji se vyjádřil nejostřílenější borec kádru trenéra Soukupa, forvard Martin Fenin: "Všichni si uvědomujeme, proč chceme hrát v zahraničí. Kdyby chodilo na každý zápas 30 000 lidí, hrál bych klidně i na betonu.“

Pro teplického hráče bylo stejně jako pro sparťanského beka Šimůnka zatím největším zážitkem na šampionátu první střetnutí s mladými Argentinci. Luboš Kalouda nejvýše hodnotí kromě postupu do finále úspěšný čtvrtfinálový souboj se Španělskem. „Osobně jsem prožíval víc postup přes Španělsko než přes Rakousko,“ podělil se o své pocity Šimůnek.

Výhra 2:0 nad našimi jižními sousedy znamená pro české borce jistotu medaile z MS. O tom, zda bude pro zklamaného finalistu, nebo za celkové vítězství, se rozhodne v neděli. „Je to něco nádherného, ale zlato se nejvíc třpytí,“ má Kalouda jasno o tom, z jakého matriálu by měla být vyrobena.

Fenin doufá, že na něj v Teplicích nezapomněli 

Povedené vystoupení v Kanadě k týmu upoutalo pozornost nejednoho vyslance ze slavného a bohatého evropského klubu. V průběhu turnaje existuje mezi hráčskými agenty nepsaná gentlemanská dohoda, která zakazuje jednání o případných přestupech. Dá se ale očekávat, že po skončení finále bude o fotbalisty velký zájem.

A jak vidí svou budoucnost trojice českých opor? „Když mě v Teplicích budou chtít, rád se tam vrátím. Snad na mě nezapomněli... ,“ žertoval Martin Fenin. Kapitán Soukupova výběru Šimůnek si svým návratem do pražské Sparty už tak jistý není: „Zatím o ničem nevím. Neřeším to, soustředím se na finále. Uvidíme, jestli bude po MS něco konkrétního.“

Na otázku, zda se dá jejich historický úspěch srovnat s výsledky A mužstva na Euro 1996 a 2004 mladíci svorně odpověděli: „Určitě ne. Dospělý fotbal je o něčem jiném než na mládežnické úrovni. Pořád je to velký rozdíl.“ České fotbalové naděje mají podle svých slov před bojem o světový trůn dostatek potřebného sebevědomí: „Určitě. Kdybychom si nevěřili, tak by to bylo špatné.“ A jaký že je podle dobře naloženého tria Fenin, Kalouda, Šimůnek recept na Jihoameričany? „Českomoravský beton. A občas nějaký ten brejk.“

Reklama