Hlavní obsah

Argentinský válec může zastavit česká chytrost

TORONTO

Modrobílý buldozer jménem Argentina je znovu ve finále mistrovství světa do 20 let a v neděli se chystá odstranit poslední překážku. Za poslední dva šampionáty jen jednou prohrál předloni proti USA, před třemi týdny v úvodním utkání základní skupiny v Ottawě šampióny ubránili čeští fotbalisté. Ti se v neděli Jihoameričanům postaví znovu. Pokud uspějí, stanou se senzačními mistry světa.

Článek

Úkol je to ale pro svěřence Miroslava Soukupa přetěžký. Argentina dominuje své kategorii, na posledních šesti MS do 20 let vybojovala čtyřikrát titul. Na šampionátu v Kanadě jen jednou remizovala a se skóre 14:1 nemá před finále konkurenci. Svěřenci kouče Huga Tocalliho nastříleli nejvíce gólů na mistrovství a zároveň jich nejméně inkasovali.

Navíc tabulku střelců vede hvězda turnaje Sergio Aguero. Útočník španělského Atletika Madrid nasázel soupeřům pět gólů a o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce šampionátu ho můžou vedle spoluhráčů Maxi Moraleze (4 góly) a Angela Di Mariy (3 góly) připravit jedině Luboš Kalouda, který na Aguerra ztrácí také dva přesné zásahy.

Ofenzivní síla Argentiny je smrtící, nejvíce se o tom přesvědčila v základní skupině Panama. Ta naivní hrou umožnila Jihoameričanům nastřílet šest gólů. Obranný potenciál v plné míře museli předvést Češi, kteří zatím jako jediní na turnaji dokázali Argentince ubránit a neinkasovat.

Mini Maxi Moralez se brání těžko

V záloze dominuje malinkatý Maxi Moralez, který na turnaji nastřílel už čtyři góly a zejména tvoří argentinskou hru. S jeho 160 centimetry měli potíže i vysocí čeští hráči. „Ten se ani nedá bránit, narazí nám do břicha a spadne,“ říkali po vzájemném utkání.

Největší ofenzivní zbraní je útočník Sergio Aguero. Ten již v patnácti nakoukl do argentinské nejvyšší soutěže a v devatenácti letech dominuje šampionátu dvacetiletých. Vedle pěti vstřelených gólů připravil další tři pro svoje spoluhráče. Tři asistence na turnaji nasbírali i týmový kolega Maxi Moralez a český bek Ondřej Kúdela.

Ofenzíva Argentiny je smrtící a záleží jen na tom, zda ji dokáží čeští mladíci eliminovat. V prvním vzájemném utkání se jim to podařilo a pokud výkon zopakují, mají šanci na titul. Jejich výhodou může být, že Argentině budou chybět Cahais a Yacob. V základní sestavě by se tak mohl objevit bek german Voboril, jehož dědeček je český emigrant. „Musíme na ně s českou chytrostí. Zase zodpovědně bránit a spoléhat na brejky,“ shodují se v taktice Češi.

Reklama