Hlavní obsah

Chile si stěžuje na incident při zatčení fotbalistů

Chilští politici si oficiálně stěžovali u svých kanadských protějšků na chování torontské policie po semifinále MS fotbalistů do dvaceti let mezi Chile a Argentinou. Za incident, po němž bylo krátce zatčeno 21 členů chilského týmu, se jménem FIFA omluvil její prezident Sepp Blatter.

Článek

„Tahle událost je rozhodně politováníhodná a mně nezbývá než se za ni jménem FIFA omluvit. Odpovědnost je nyní na Kanadském fotbalovém svazu. Bude se kauzou zabývat s dalšími odpovědnými orgány a předá výsledky FIFA," řekl v pátek Blatter na tiskové konferenci v Torontu.

K potyčkám došlo po zápase, v němž favorizovaní Argentinci vyhráli 3:0 proti soupeři, jemuž rozhodčí Wolfgang Stark vyloučil dva hráče. Chilané na sudího po závěrečném hvizdu zaútočili a brzy se strhla mela mezi členy výpravy, fanoušky, pořadateli a policií.

Podle některých svědků použila policie na zpacifikování Chilanů pepřový sprej a elektrické šoky, což vedlo k diplomatickému protestu. "Ten incident je vážný především proto, že chilská výprava podle našeho názoru čelila nepřiměřené agresi," uvedla chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Ke skandálu došlo paradoxně jen dva dny poté, co se sešla s kanadským premiérem, aby spolu prohloubili politické a ekonomické vztahy obou zemí.

Šéf torontské policie Bill Blair již v pátek obhajoval své podřízené s tím, že jejich zásah byl přiměřený situaci.

Chilští fotbalisté, kteří byli brzy po zadržení propuštěni, se v neděli od 18:15 SELČ utkají o bronzové medaile s Rakouskem. O tři hodiny později je na programu finále Česko - Argentina.

Reklama

Související témata: