Hlavní obsah

Šimůnek: Podpora z domova je úžasná

Čeští fotbalisté do 20 let jsou ve finále mistrovství světa a jedním z důvodů, proč svěřenci Miroslava Soukupa sahají po historickém zlatu, jsou výkony Jana Šimůnka. Mladý stoper jde jako správný kapitán spoluhráčům příkladem a v klíčových okamžicích je téměř bezchybný. Ani ve finále nejsou podle něj čeští mladíci bez šance na úspěch. „Hrát se dá s každým,“ řekl Šimůnek před nedělním finále.

Článek

Ve finále vás čeká největší favorit šampionátu - Argentina. Jakým soupeřem bude?

Ukázali jsme v základní skupině, že se s ní dá hrát. Třeba druhý poločas jsme Argentince skoro do žádných šancí nepustili.

Jihoameričané mají v průměru třetí nejmenší tým na šampionátu, mimo brankářů má jen pět hráčů nad 180 centimetrů. Jak se vám brání třeba 160ticentimetrový Moralez?

S malými hráči je to těžké. Zvlášť pro mě, když jsem vysoký. Ale když je u nich člověk brzo, hraje jim do těla a nenechá je rozběhnout, tak se to dá.

Navíc Argentinci často přihrávají zákroky soupeře, což například v semifinále Chilané neunesli. Máte strach, že tým může inkasovat hodně žlutých karet?

To je těžké, kluci z Chile zápas nezvládli. Musíme se na podobné věci připravit, rozhodčí vždycky favoritovi trošku připískává. My se s tím musíme smířit a počítat s tím.

Vy osobně jste si pro finále přál Argentinu nebo Chile?

Přál jsem si Argentinu. I Když Chile chvílemi bylo v semifinále lepší. Má borce, kteří jsou výborní.

Chile bude hrát o třetí místo, přestože i po vyloučení bylo obhájci titulu vyrovnaným soupeřem. Překvapilo vás to?

Docela jsem koukal. Hráli pořád, i když je rozhodčí poškodil. Několik faulů na žlutou kartu nebylo, ale mohli si za to sami.

Vaše úspěchy doma vzbudily pořádný ohlas. Uvědomujete si to i zde v Kanadě?

Je to krásné, když vidíme podporu lidí doma na internetu. Něco takového jsem ještě nezažil, moc si toho vážíme.

Nestresuje vás ale přílišné očekávání?

Trošku jsem byl před Rakouskem nervózní. Když jsem na internetu viděl, že lidi z 95% věří nám. To bylo zavazující a trošku mě to vylekalo. Člověk nikdy neví, soupeři tam může něco spadnout a je zle.

Čtenáři Sport.cz jsou optimističtí i před finále s Argentinou...

Cítíme podporu. Ale i kdybychom nevyhráli, tak by lidi snad měli radost.

Býváte před utkáními nervózní?

První zápas jsem osobně byl nervózní dost. Ale postupem času jsme se otrkali, stouplo nám sebevědomí. Odehrané zápasy nás posílily. Viděli jsme, že i za stavu 0:2 nemá smysl zápas vzdávat. A je lepší jezdit pořád naplno.

Po vašich výkonech a výsledcích Argentina určitě nebude před zápasem tak sebevědomá, jako před zahajovacím utkáním...

Oni vědí, že jsme je mohli nakonec porazit. Měli jsme také nějaké šance. Budou opatrnější, i když samozřejmě nevíme, s čím vyrukují.

Uvědomujete si, že finálovým duelem se uzavře kruh vašich vystoupení na šampionátu? Začínali jste proti Argentině a soubojem s obhájcem titulu se s šampionátem rozloučíte...

Jsme hlavně šťastní, že jsme ve finále.

Reklama