Hlavní obsah

Mladíci opět s Argentinou, ve hře je zlato!

TORONTO

Zlato na krku a trofej pro šampióny nad hlavou, to je přání českých mladíků před nedělním finále mistrovství světa fotbalistů do 20 let v Kanadě. Stojí před nimi vysněná a zároveň proklatě těžká překážka: od počátku turnaje hlavní adept na titul – Argentina, která si cestu do boje prvenství proklestila výhrou 3:0 v divoké bitvě s Chilany. Finále se hraje v Torontu (21:15, ČT2) a Sport.cz vám z něj přinese on-line reportáž.

Článek

„Se stříbrem se nespokojíme. Neznám trenéra, kterému by to stačilo. Můžeme být mistry, pořád je co ztratit. Budou to Argentinci, kteří budou dokazovat, že jsou favority a obhajují titul. To může být naše výhoda,“ velí do boje kouč Miroslav Soukup.

O vysněný titul, který se žádnému českému týmu ve fotbale nepovedlo uhrát, budou jeho svěřenci bojovat se soupeřem, s nímž překvapivou remízou 0:0 zahájili jízdu k medaili a připomněli dávná stříbrná tažení mužstev kolem Pláničky či Masopusta na seniorských MS. Již dávno vylepšili historické mládežnické maximum – čtvrtfinále z let 1983 a 2001. Historické zlato? A na úkor Argentinců? To by byla fantazie.

Ve hře je čtyřmiliónová prémie

„Určitě jsem chtěl Argentinu. To jsou neskuteční hráči,“ těší se záložník Tomáš Mičola. „Dělali jsme si srandu z toho, že jsme začali s Argentinou a mohli bychom s ní i skončit. Kdyby to byl vítězný konec, bylo by to super,“ říká stoper Ondřej Mazuch. Kromě titulu je ve hře čtyřmiliónová svazová prémie.

Argentinští fotbalisté ale zatím na turnaji nepoznali porážku, po úvodní remíze pětkrát zvítězili a skóre mají 14:1. Jako jediní dokázali brankáři Romerovi vstřelit gól Poláci v osmifinále. V úvodním vystoupení se ale favorit proti rovněž dosud neporaženým Čechům neprosadil.

Může to nahlodat jeho sebevědomí. „Takový Aguero na nás musí vzpomínat,“ naráží na těsnou obranu hvězdy a s pěti góly nejlepšího střelce šampionátu Martin Fenin. Ten si finále pochvaluje, má i netradiční důvod. „Ve skupině jsme si s nimi nestihli vyměnit dresy,“ říká známý šprýmař.

Síla obrany českým trumfem

Argentincům budou chybět opory. Kapitán Cahais a záložník Yacob dostali s Chile druhou žlutou kartu a stejně jako Čech Janda do hry nemůžou pro disciplinární trest zasáhnout. Marodku, na níž už byli Zarate a Escudero, rozšířil Di Maria. Z českého výběru na ní zůstává Okleštěk. Při oslavách postupu přes Japonsko mu zalehli rameno.

Síla obrany bude opět jeho trumfem. „Pokud bychom s nimi hráli otevřeně, byla by to sebevražda,“ soudí kouč. Jeho tým se znovu bude muset obout na umělý terén. Má být lepší než ten v Ottawě, kde začínal. „Zdejší umělka je usedlá,“ všímá si Soukup. Utkání vysílá ČT2 v neděli od 21:15.

Předpokládané sestavy
ČR: Petr – Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň – Gecov (Mareš), Kalouda, Suchý, Mičola – Fenin, Střeštík.
Argentina: Romero – Fazio, Insua, Sigali, Mercado – Banega, Moralez, Sanchez, Cabral – Aguero, Piatti.

Reklama