Hlavní obsah

Experti chválí dvacítku za nadšení a týmového ducha

PRAHA

Po úspěšném představení českých fotbalistů na mistrovství světa do dvaceti let přišlo v neděli večer zklamání, když ve finále Čechy porazil výběr Argentiny 2:1. Ale i přesto se jedná o neobyčejný úspěch. Vždyť do finále jakéhokoliv fotbalového mistrovství světa se čeští hráči v samostatné éře dostali vůbec poprvé. K výkonu mladíků se pro Sport.cz vyjádřili někteří fotbaloví experti.

Článek

„Dvacítka dosáhla už jen postupem do finále obrovského úspěchu. Ať říkal, co kdo chtěl, podávali mladí fotbalisté výborné výkony během celého šampionátu a finálová porážka to nemůže zastínit,“ míní Zdeněk Ščasný.

Podle bývalého trenéra prvoligového Mostu bylo až paradoxní, jak Češi poté, co vstřelili vedoucí gól, rychle inkasovali. „Vedoucí branka nám paradoxně ublížila. V dalším průběhu utkání už měla navrch Argentina, naši ale rozhodně podali výkon na hranici svých možností,“ ocenil Ščasný.

Za jednu z největších deviz Soukupova týmu Ščasný považuje týmového ducha. „Nelze vybrat třeba tři nejlepší. Během mistrovství padala různá jména, hovořit konkrétně o Feninovi, Mičolovi nebo Kaloudovi nemá smysl. Je třeba ocenit především týmového ducha, jmenovat úzký okruh hráčů by bylo vůči ostatním nefér,“ dodal.

Hapal ocenil organizaci a disciplínu 

„Udělali na mě velice dobrý dojem. Líbilo se mi zaujetí pro hru, nadšení a organizovaná a disciplinovaná hra,“ řekl o vystoupení českého týmu nový trenér slovenské Nitry Pavel Hapal. „Vyzdvihuji hlavně skvělou partu a kolektivní výkon,“ dodal.

Nedělní finále potvrdilo předpoklady o výrazných individualitách našeho soupeře. „Co se týče včerejšího zápasu, tak si myslím, že prvních šedesát minut jsme s Argentinci hráli vyrovnanou partii, místy jsme byli i lepší. Ale nakonec rozhodly tři čtyři individuality, o které se náš soupeř mohl opřít.“ I proto by se z týmu Jihoameričanů dalo snáze vybírat ty nejlepší hráče. „Nejlepší hráči z našeho týmu se těžko určují, ale celý turnaj hráli velice dobře například Kalouda či Fenin.“

Vízek: Škoda euforie po vstřelené brance 

Ladislava Vízka sympaticky včerejší výkon našich fotbalistů udivil. „Velice příjemně mě překvapili, tipoval jsem Argentince za velké favority, ale naši hráči s nimi dokázali držet krok. Kdyby nepodlehli euforii po prvním gólu, mohli pomýšlet i na světové zlato,“ prohodil zklamaně.

A co by na našem týmu ocenil? „Naši hráči hráli velice kolektivně, a přestože byla Argentina fotbalovější a individuálně lépe připravená, Češi vše kompenzovali bojovností a řekl bych až dospělejším fotbalovým pojetím,“ dodal.

Vízek se domnívá, že druhý gól "padá trochu na hlavu" brankáře Petra, ale i přesto by ho nominoval mezi nejlepší hráče našeho celku. „Nejlepší hráči? Rozhodně celá obrana v čele s brankářem Petrem. Pak se mi líbil i Martin Fenin.“

Bývalý trenér Liberce, Slavie a naposledy polského Plocku Josef Csaplár hledal výsledkový úspěch v podobných synonymech jako ostatní odborníci. „Mentalita, charakter, morálka. To jsou nejdůležitější věci,“ řekl krátce. Jmenování některých individualit rázně odmítl. „Tým se nedá hodnotit podle jednotlivců, ale podle celku. Jednotlivci vám nikdy nic nevyhrají, ale tým ano.“

Reklama