Hlavní obsah

Soukup se těší do učení k Uličnému

Radek MalinaPrávo

Je trenérem vicemistrů světa. Ale od Miroslava Soukupa nečekejte velkohubá prohlášení, pompézní proslovy. I přes obrovský úspěch, jehož s českým reprezentačním výběrem do dvaceti let na šampionátu v Kanadě dosáhl, mluví s úctou o svém týmu, o spolupracovnících...

Článek

Když předstoupil před média před odletem za oceán po boku Ladislava Škorpila, tehdejšího trenéra jednadvacítky, byl stranou zájmu. Teď je na výsluní. „Trošku mě straší, jak jsem rychle vystoupal nahoru. Vždyť jsem v profesionálním fotbale krátce,“ prohlašuje Soukup, který má na kontě bronz s národním týmem z ME devatenáctiletých, postup s Prachaticemi do druhé ligy či působení na pozici vedoucího Sportovního centra mládeže v Českých Budějovicích.

„Těší mě zájem médií i fanoušků, ale velmi dobře si uvědomuji, že jsme mohli vypadnout v základní skupině a nikdo by nás nevítal. Bylo strašně důležité, že se hráči podřídili strategii, v níž byl tým nadřazen všemu,“ vypráví Soukup.

„Věděli jsme, že se budeme snažit se škodovkou konkurovat ferrari,“ používá automobilové srovnání Soukup. „Proto jsme zvolili taktiku zatáček, v které byla disciplína, organizace a obrana nesmírně důležitá. Ukázalo se, že nastolená cesta i přes kritiku neatraktivního stylu byla správná,“ odbývá Soukup štiplavé poznámky.

Za klíč k úspěchu označuje soustředění přímo v Kanadě. „Tři nebo čtyři dny doporučené organizátory by nebyly dostatečné. Proto jsme letěli o týden dříve. Věděli jsme, že to bude hodně dlouhé. Ale risk se vyplatil,“ líčí Soukup.

Během turnaje se domluvil s Vítězslavem Lavičkou na působení v roli asistenta u týmu do 21 let. „Je to další krok v mé kariéře. Věřím, že současná dvacítka vytvoří základ tohoto týmu. Na spolupráci s Lavičkou se moc těším,“ tvrdí Soukup, kterého ve středu čeká s úspěšnými brněnskými mladíky přijetí u tamního primátora.

Už ve čtvrtek a v pátek ale bude na tréninku prvoligového Brna plnit úkoly asistenta. „Učil jsem se u pánů trenérů Kotrby či Mazury. Teď se těším na pokračování učení u Petra Uličného. Nemyslím si, že bych na pozici asistenta něco ztrácel. Je mi jednačtyřicet a na post hlavního trenéra mám čas,“ prohlašuje skromně.

Reklama