Hlavní obsah

Prezident Klaus přijal stříbrnou fotbalovou dvacítku

PRAHA

Fotbalovou reprezentaci do dvaceti let, která na světovém šampionátu v Kanadě vybojovala nečekané stříbro, v pondělí na Pražském hradě přijal prezident republiky Václav Klaus. Šestnáctku hráčů a realizační tým si první muž státu pozval do své kanceláře na malé pohoštění a zhruba půlhodinové setkání.

Článek

Ozdobný koberec obklopují mladí elegantně oblečení muži, nalevo od nich postává v béžovém saku realizační tým. Tomu všemu vévodí v tmavém obleku trenér Miroslav Soukup a půlkruh uzavírá nejstarší člen výpravy Rudolf Baťa. Na kraji sedí brankář Tomáš Fryšták, vedle má opřené berle, kterými si podpírá zraněné koleno. Tak v pondělí fotbalová dvacítka čekala na přijetí u prezidenta Klause.

Hlava státu si za cvakání fotoaparátů nejprve podala ruku s předsedou fotbalového svazu Pavlem Mokrým a pak vyrazila na kolečko okolo všech členů Soukupovy družiny. Martin Fenin, který zastupoval nepřítomného kapitána Jana Šimůnka, obdaroval Klause podepsaným dresem a vlaječkou, což ho velmi potěšilo.

"Ještě větší radost z toho bude mít můj desetiletý vnouček, který hraje za Admiru Kobylisy," vyprávěl dobře naladěný prezident, který týmu poděkoval za skvělou reprezentaci. "Sám jsem závěrečné zápasy pozorně sledoval. Náš fotbal teď nemá na nejlepší výsledky, proto je tento úspěch vzpruhou a signálem, že to nemusí být tak špatné," prohlásil Klaus.

Hráči byli vyjukaní

"Jsem rád, že jste si udělali čas. Vím, že jste v plné zátěži, včera večer jste ještě dávali góly," uvedl Klaus a po krátkém proslovu Mokrého se s výběrem odebral do své kanceláře.

A o čem si s hráči povídal? "Tak my hráči jsme byli takoví vyjukaní. Moc jsme toho nenamluvili. Přece jen je to prezident, trochu jsme se báli," smál se záložník Luboš Kalouda. Setkání s Klausem prý pro něj bylo velkou ctí. "Znám ho jen z televize, v životě jsem se s ním nesetkal. Hrad jsem si zatím vždycky prohlížel jen kolem dokola," líčil brněnský záložník.

Role mluvčího se prý ujal Baťa a trenér Soukup. "Pan Baťa všem poděkoval, pak se jich pan prezident na něco ptal. Bylo to dobrý, pan prezident nám říkal, že na našich místech sedávají senátoři a řeší věci o republice a teď tu sedí dvacetiletý kluci," smál se Kalouda. Sám prý měl připravené otázky, na které se ale nakonec nedostalo. "Chtěl jsem se ho zeptat, jestli když chodí na ten tenis, má klid. Jestli ho nepronásledují novináři. Ale když se nezeptal ani Martin Fenin, tak jsem raději mlčel," dodal pobaveně.

Právě Fenin byl hlavní postavou výpravy. Kapitán Šimůnek totiž odcestoval do německého Wolfsburgu, a tak teplický kanonýr přebral jeho funkci. "Honza byl určitě rád, že se tomu vyhnul a že sem nemusel. On nemá ten zájem moc rád," podotkl Fenin na adresu stopera. Vedle něj v pondělí na Hradě scházeli ještě další čtyři hráči v čele s brankářem Radkem Petrem.

Džus a voda k občerstvení

Fenin se své role trochu obával. "Bylo to příjemné i stresující. Bál jsme se, abych neporušil nějakou etiketu a zvládnul to, a tak jsem raději mlčel," smál se. "Je to nepopsatelný zážitek, přece jen je to prezident. Působí sympatičtějším dojmem než v televizi," všiml si Fenin.

Společně s ostatními spoluhráči dostal i malé pohoštění. "Měli jsme džus a vodu. Když pan prezident viděl, že toho z nás moc nevypadne, tak dal radši prostor panu Baťovi a Soukupovi. Já se taky na nic neptal, v tu chvíli mě nic nenapadlo, musel bych si to rozmýšlet," uvedl Fenin.

Přijetí u Klause pro něj možná na dlouho dobu bylo jedním z posledních zastavení v Praze. O teplického kanonýra se totiž přetahují evropské kluby, zájem je z Německa nebo ze Španělska. "Do středy mám volno, pak se na to vrhnu. Doufám, že návštěvou prezidenta pro mě ta moje pohádka nekončí," dodal.

Reklama