Hlavní obsah

Asie po fotbale šílí, tvrdí liverpoolský Baroš

PRAHA/LIVERPOOL

Fotbalisté FC Liverpool se začátkem týdne vrátili z asijského turné, které završilo šestigólové vítězství v Hongkongu, na němž se podílel dvěma trefami během třinácti minut útočník Milan Baroš. Na asijský zájezd v telefonickém rozhovoru nešetřil superlativy.

Foto: ČTK/Michal Doležal

V příští sezóně chce Milan Baroš (vpravo) bojovat s Liverpoolem o titul a s reprezentací postoupit na ME.

Článek

"Nikdy jsem nic podobného nezažil. Pro mne to bylo po všech stránkách veliká exotika a nezapomenutelný zážitek. Když nechám stranou všechno zvláštní, co jsem viděl na vlastní oči a před tím znal vlastně jen z televize a knížek, pak nad vším je skutečnost, že Asie po fotbale doslova šílí," vyprávěl Baroš.

"Byli jsme neustále v obležení fanoušků, nesmírně příjemných a zvědavých na všechno, co se týká nejen Liverpoolu, ale anglického i evropského fotbalu. Bylo vidět, že ze satelitů a médií mají velmi dobrý přehled, kdo je kdo a co hraje. Znali nás všechny," popisoval atmosféru na turné.

Formu má dobrou

Když přišla řeč na aktuální formu, útočník české reprezentace nezaváhal s odpovědí ani vteřinku: "Myslím si, že je dobrá a nejen z pohledu těch dvou gólů v Hongkongu. V klubu, jako je Liverpool se to však bere jako samozřejmost. Situace se vykrystalizovala tak, že kouč Houllier počítá do útoku především s Owenem, Heskeyem a se mnou."

"My tři bychom měli svést boj o dvě místa v základní sestavě. Premier League začíná přibližně za tři týdny, takže je zatím spousta času, ale už nyní si každý dělá před startem soutěže jméno," nabídl svůj pohled na boj o základní sestavu Baroš.

Houllier pracuje momentálně s kádrem sedmadvaceti hráčů a různě kombinuje mužstvo, které posílá na trávník do přípravných zápasů. "V podstatě se v každém utkání střídají dvě kompletní jedenáctky, každá hraje jeden poločas. Jejich složení není stabilní, kouč v nich mění hráče. Testuje si, jak na tom kdo je a jak to komu s kým vyhovuje. Náš trenér pracuje se širokým kádrem a je schopen zcela změnit po jednom utkání dvě třetiny mužstva," dodal fotbalista.

Šmicer střílí branky

I Baroš má radost z výkonů svého krajana a na zájezdech spolubydlícího Vladimíra Šmicra, o němž se v Liverpoolu jednu chvíli hovořilo jako o nepotřebném.

"Samozřejmě neznám detailně situaci, protože to je věc Vládi, jeho manažera a Houlliera, ale momentálně má takovou formu, že je podle mne velkým adeptem pro základní sestavu. Řádí jak černá ruka, střílí góly, hraje výborně. Nepředpokládám, že by odešel, spíš si buduje perfektní pozici pro základní sestavu," domnívá se Baroš.

"Australan Harry Kewell, který přišel z Leedsu, také střílí branky, ale Vladimír je podle mne momentálně lepší. Kouč však zkouší i varianty, jak by jim to sedělo ve středové řadě vedle sebe, protože v mnohém jsou si fotbalově podobní," nechal nahlédnout pod klubovou pokličku.

S Liverpoolem titul, s reprezentací ME

Podle jeho slov má Liverpool jasný cíl - bojovat o titul. "Loni jsme si všechno pokazili sami. Letos chceme vystupovat navenek skromněji, ale o to víc udělat pro zisk titulu. Mrzí nás, že jsme skončili v Poháru UEFA, ale i ten bere vedení klubu jako důležitou věc. Vždyť tu je spousta kluků, včetně Vladimíra, který ho drželi nad hlavou. Samozřejmě bych to chtěl také zažít, včetně dalších trofejí, o které budeme bojovat," odhalil klubová i osobní přání Baroš.

Ale vedle Liverpoolu myslí i na reprezentaci. "Samozřejmě. Cíl je jen jeden. Vyhrát skupinu a postoupit na mistrovství Evropy. V horším případě pak z baráže. Kvalitní mužstvo na to určitě máme," rozloučil se útočník, uznávaný především za svůj skvělý tah na branku a výborné zakončení.

Reklama

Související témata: