Hlavní obsah

Čeští fotbalisté do 20 let vstoupili do MS výhrou nad Austrálií

PRAHA

Čeští fotbalisté vstoupili do mistrovství světa hráčů do 20 let v Egyptě vítězstvím 2:1 nad Austrálií. O tříbodovém zisku dnes rozhodl tým obhajující stříbro z předloňského šampionátu v druhém poločase. Vedoucí gól vstřelil Michael Rabušic a střídající Tomáš Pekhart proměnil v závěru penaltu. V nastaveném čase soupeř stejným způsobem snížil.

Článek

V dějišti utkání bylo i přes večerní hodinu pořádné teplo a i proto se možná čeští hráči snažili co nejdříve utkání rozhodnout. Jejich hra byla hodně aktivní, bořili australskou rozehrávku už v zárodku akcí a brzy na jejím kontě přibývaly střelecké pokusy.

Český tým měl zjevně navrch, soupeř se dostával na jeho polovinu jen výjimečně a vesměs nebyl nebezpečný. Akce výběru trenéra Jakuba Dovalila sice těšily diváky, ale chyběl jim důraz v šestnáctce. Až ve 22. minutě se málem podařilo Vošahlíkovi překvapit australského gólmana, který zblokovaný pokus jen stěží vyrážel na roh. Krátce nato přišly další slibné šance, především Rabušicova nepřesná hlavička a Marečkův průnik zakončený střelou do boční sítě.

Po půlhodině ale český tlak ustal a soupeř se začal rychle prosazovat. První nebezpečnou situaci musel řešit brankář Vaclík ve 32. minutě, kdy nadvakrát zasáhl po akci z pravého křídla. Češi se najednou stáhli na svoji polovinu, nedokázali už tak agresivní napadat a Australané několikrát nepříjemně ohrozili českou branku.

Dovalilův tým nabral o pauze nové síly a hned po změně stran ukázal, jak nebezpečné jsou v jeho podání standardní situace. Trestný kop po faulu na Vošahlíka z pravé strany zatočil Zeman přesně na Rabušice a jeho hlavička prodloužila míč až ke vzdálené tyči - Češi vedli.

Australané mohli brzy kontrovat. Sedm minut po inkasované brance pálil po chybě bránícího týmu před šestnáctkou Oar, ale Vaclík jeho tvrdý pokus u pravé tyče zkrotil. Češi se snažili spíše zahustit střed hřiště a vyrážet do brejků, jenže chyběla jim přesnost. Když už se dostali do šestnáctky soupeře, byla z toho slibná střela, jako při Váchově hlavičce v 70. minutě.

V závěru českému výběru velmi rychle ubývaly síly, ale Australané si nevytvořili potřebnou převahu. Navíc tři minuty před koncem rychlý brejk střídajících hráčů Pekharta s Wojnarem skončila faulem v šestnáctce a Pekhart svůj návrat po zranění oslavil proměněnou penaltu, která se nakonec ukázala být rozhodující. V nastaveném čase dostal soupeř možnost z penalty snížit - první pokus sice Vaclík chytil, ale sudí nechal penaltu opakovat a druhý už Holland proměnil

Horší zprávou pro český tým jsou vynucená střídání Zemana a Váchy kvůli zdravotním problémům a také čtyři žluté karty.

Mistrovství světa fotbalistů do 20 let
Skupina E (Port Saíd)
Česká republika - Austrálie 2:1 (0:0)
Branky: 50. Rabušic, 89. Pekhart z pen. - 90.+4 Holland z pen. Rozhodčí: Rodriguez - Camargo, Morin (všichni Mex.). ŽK: Rabušic, Morávek, Lecjaks, Mazuch - McGowan, Kantarowski. ČK: 88. McGowan.
ČR: Vaclík - Čelůstka, Hošek, Mazuch, Lecjaks - Vácha (83. Řezník), Mareček, Morávek, Zeman (71. Wojnar) - Rabušic (64. Pekhart), Vošahlík. Trenér: Dovalil.
Austrálie: Bouzanis - Mullen, Devere, McGowan, Jurman - Kantarovski, Holland, Hoffman (46. Rooney), Oar - Danning (70. Minniecon), Nichols (69. Herd). Trenér: Versleuen.
Další výsledky
Skupina E
Brazílie - Kostarika 5:0 (3:0)
Branky: 24. a 44. Kardec, 35. Giuliano, 75. Teixeira, 89. Boquita.
Skupina F
SAE - JAR 2:2 (0:1)
Branky: 90.+1 Kamali, 90.+3 Sajáb - 54. a 72. Erasmus. ČK: 82. Mphahlele (JAR).
Honduras - Maďarsko 3:0 (1:0)
Branky: 35. a 70. M. Martinez, 84. Peralta.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články