Hlavní obsah

Peškovi těsně utekly body, Smrž v Katalánsku nedojel

Náhradník v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů Lukáš Pešek málem bodoval ve Velké ceně Katalánska. Na barcelonském okruhu skončil v kubatuře do 250 ccm hned za bodovanými místy, i když od posledního patnáctého jej dělil propastný rozdíl 37 sekund.

Foto: ČTK/AP

Italský jezdec Loris Capirossi se mohl v Katalánsku radovat z vítězství v kategorii MotoGP.

Článek

Pešek startoval ve Španělsku místo zraněného tradičního účastníka MS Jaroslava Huleše, který si léčí týden starou zlomeninu ruky. Stejně jako už třikrát letos Huleš, tak i náhradník Pešek dnes obsadil 16. pozici. Druhý český motocyklista na startu "čtvrtlitrů" Jakub Smrž odstoupil kolo před koncem.

Z vítězství se radoval Francouz Randy de Puniet, který se probojoval tři kola před koncem před Fonsiho Nieta a v závěru dokázal odrazit mohutný nápor domácího favorita. Lídr šampionátu Manuel Poggiali ze San Marina v polovině závodu odstoupil s mechanickou závadou, nicméně udržel se v čele průběžné klasifikace.

Závod nejslabší třídy vyhrál v dramatickém závěru k nesmírné radosti 96 tisíc španělských fanoušků Daniel Pedrosa na hondě a upevnil si díky tomu vedení v pořadí mistrovství. Jeho největší rival, Ital Lucio Cecchinello, který se s ním dělil o celkové první místo, dnešní závod kvůli poruše nedokončil. Na třetím místě skončil Alex de Angelis ze San Marina.

V MotoGP zvítězil Capirossi

Závod nejsilnější kubatury vyhrál systémem start cíl Loris Capirossi. Ital slavil nejen první vítězství v kariéře, ale i pro tým Ducati v kubatuře MotoGP. Třicetiletý Capirossi tentokrát ustál souboj se svým krajanem Valentinem Rossim.

Suverén letošní sezony špatně odhadl situaci při pokusu předjet Capirossiho, škrtl kolenem o zadní kolo jeho stroje a vyjel z trati. Díky fantastické stíhací jízdě se ale nakonec probojoval alespoň na druhé místo. Třetí skončil Španěl Sete Gibernau, který prakticky po celý závod sváděl souboj s Maxem Biaggim. Ital pak ale upadl a dojel se ztrátou čtrnáctý.

Krátce po startu se srazili Japonec Akira Janagawa, Australan Andrew Pitt a Ir Jeremy McWilliams a vyjeli z trati. Janagawa zůstal bezvládně ležet poté, co jej při pádu zasáhl motocykl, a musel být přepraven na vyšetření do nemocnice. Zatím není známo, jak vážné zranění při nehodě utrpěl.

Reklama

Související témata: