Hlavní obsah

Výsledek lepší než hra, ale za tři týdny na tom budeme v Kodani lépe, věří Bílek

Nečekal zázraky, dopředu věděl, že Ukrajinci jsou mnohem dál, než hráči jeho reprezentačního výběru. Proto byl trenér Michal Bílek po středeční bezgólové přípravě ve Lvově s Blochinovým týmem spokojen hlavně s výsledkem. Remíza byla za dané konstelace povzbuzující, zranění Pilaře, který zřejmě nebude pro zářijovou kvalifikační premiéru v Dánsku k dispozici, mu však radost kalilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek

Článek

Co se vůbec Pilařovi přihodilo a jak vážné je jeho zranění?

Podle první lékařské diagnózy má podvrtnuté koleno a nejspíš nebude k dispozici na zápas v Kodani. Pozitivní zprávou je, že mu kolen o neoteklo, naopak nepříjemnou, že si stěžuje na bolesti postranních vazů, které mohou být poškozené.

Takže jaká je jeho diagnóza?

Z Prahy odjel na důkladné vyšetření do Německa, kde teprve lékaři diagnózu stanoví. Až potom uvidíme, jak na tom opravdu je a o jak vážné zranění se jedná. Nevypadá to ale, že by se dal do kvalifikace v Dánsku dohromady.

Pro Kodaň nemůžete počítat s Rosickým, momentálně je zraněný i Plašil, takže absence Pilaře představuje velkou ránu a značné komplikace.

Zranění Pilaře je hodně nepříjemné, protože se stával velice důležitým hráčem, což ostatně potvrdil na mistrovství Evropy. Hrál fantasticky, byl nebezpečný, dával góly, měl vynikající formu.

Remízu jste s Ukrajinci sice uhráli s notnou dávkou štěstí, ale nakonec jste ji vyválčili. S výkonem a hlavně hrou mužstva jste však evidentně spokojen nebyl.

Výsledek z Lvova je pro nás přiznivý, protože Ukrajinci byli fotbalovější, předčili nás pohybem, byli nebezpečnější pro Čechovu bránu. Byl to pro nás na úvod sezóny velice těžký zápas a já rozhodně zklamaný nejsem. Třeba pro Daridu, anebo i Hušbauera, který nastoupil na premiérových deset minut, představovalo střetnutí velkou a cennou zkušenost.

Příchod Hušbauera na poslední minuty  byl skutečně na trávníku znát...

V národním týmu debutoval, přesto stačil během deseti minut připravit šanci Sivokovi i několik závarů.

Potěšit vás mohl i výkon obrany, která sice závary před Čechovou bránou připustila a i několikrát nechala Ukrajince nebezpečně vystřelit, ale nakonec neinkasovala...

Hráli jsme celý zápas zezadu, protože jakmile jsme chtěli hru víc otevřít, protivník se snáze dostával k naší bráně a vytvářel si nebezpečné situace. Některé jsme přečkali opravdu se štěstím.

Takže zpátky ke hře a výkonu vašich svěřenců. Jak ji hodnotíte?

Šlo o klasickou přípravu, v níž jsme dosáhli výsledku, jenž byl lepší, než předvedená hra. Nepřesností, chyb a nedostatků byla spousta, remíza je však pro nás pozitivní. Bylo patrné, že Ukrajinci jsou daleko rozehranější než naši hráči. Mají za sebou pět ligových kol, zatímco mnozí moji svěřenci ještě neodehráli ani jedno mistrovské střetnutí, což se muselo zákonitě projevit. Třeba i v tom, že nás od začátku provázela spousta nepřesností. Teprve ve druhé půli druhého poločasu jsme se dostali trochu do hry a byli jsme nebezpečnější, ba co víc - nakonec jsme mohli paradoxně i vyhrát, protože Petržela postupoval sám na bránu a Sivok poté netrefil bránu.

Ve Lvově jste poslal na hřiště v základní sestavě Lafatu, jemuž jste dal navíc téměř hodinový prostor, aby se ukázal. Jak se vám jeho výkon zamlouval?

Měl těžkou situaci, protože během účinkování na trávníku nedostal pořádnou přihrávku. Kazili jsme je totiž už od defenzívy, takže se těžko mohl dostat do hry. Nechci ale hodnotit výkony jednotlivců, protože šlo o naše první utkání po evropském šampionátu. A navíc v době, kdy někteří hráči ještě minulý týden absolvovali kondiční tréninky, což na nich bylo samozřejmě vidět. Logicky tudíž nevládla taková pohoda, jako třeba na šampionátu v Polsku.

Z toho vyplývá, že i v Dánsku vsadíte v první řadě na defenzívu...

Pokud budeme chtít v září v Kodani uspět, budeme tam muset skutečně bezchybně bránit. A samozřejmě zlepšit ofenzívu a vůbec útočnou činnost. Jestliže si chceme připravit šance a dostat se do zakončení, musíme kombinovat a hrát daleko přesněji. Ve Lvově chodily špatné přihrávky už od obránců, ve středové řadě to ale také nebylo dobré. Záložníci si vyměnili dvakrát míč a hned o něj přicházeli. Počítali jsme ale dopředu s tím, že hráčům bude chybět lehkost a herní pohoda. Věřím, že za tři týdny na tom budeme v Dánsku určitě lépe.

V Dánsku se představili v přípravném duelu Slováci a překvapili hladkou výhrou. Měl jste v Kodani nějaké zvědy?

Na zápas se jel podívat Dan Drahokoupil, navíc jsme s trenérem slovenské reprezentace Standou Grigou domluveni, že si navzájem předáme informace o soupeřích. Výsledek je trochu klamný, protože Dánové hráli v prvním poločase výborně a šli do vedení. Až teprve když dali po změně stran  příležitost všem hráčům, které povolali, došlo ke zvratu a Slováci výsledek otočili.

Reklama

Související témata: