Hlavní obsah

Přišel jejich čas, vysvětloval Bílek, proč pro kvalifikaci v Dánsku povolal Vydru a Kadlece

zp, dosSport.cz

V nominaci české fotbalové reprezentace na kvalifikační zápas MS 2014 v Dánsku 8. září se objevují dvě nové tváře. Trenér Bílek povolal Václava Kadlece ze Sparty, který se vrací do národního týmu po půldruhém roce, a Matěje Vydru z druholigového anglického Watfordu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Matěj Vydra se objevuje v nominaci trenéra Bílka na kvalifikaci v Dánsku.

Článek

„Vydra odešel jako hodně mladý do Itálie, kde ho ovšem limitovala a brzdila zranění. Po přestupu do Watfordu se prosazuje ve druhé anglické lize střelecky, má patřičnou sebedůvěru a potřebný klid v koncovce, takže proto jsem na něho ukázal," vysvětloval Bílek, proč si vzpomněl na někdejší velký ostravský talent.

„Navíc jde o univerzálního fotbalistu, který může hrát na krajích středové řady, stejně jako na hrotu útoku, má potřebný tah na bránu a přímo vyhledává souboje jednoho proti jednomu, což také potřebujeme."

Ani nad nominací Kadlece trenér neváhal. „Ve Spartě se prosazuje střelecky, dal dva góly v lize a dva Feyenoordu, takže po zraněních, s nimiž se musel vyrovnávat, jeho čas znovu přichází," poznamenal Bílek, který si stejně jako v případě Vydry cení Kadlecovy univerzálnosti.

„V reprezentaci se už objevil, hned v prvním zápase se dokonce prosadil střelecky. Jako vůbec nejmladší hráč v historii české reprezentace. I on se může objevit na hrotu útoku, i když ve Spartě nastupuje jako podhrotový útočník, což je role, která mu momentálně vyhovuje nejvíc," vysvětloval Bílek.

O tom, kdo je pro něho po odchodu Baroše jedničkou mezi útočníky, však mluvit nechtěl. „Za Milanem jsem hodně stál a deklaroval, že je pro mě jedničkou. Teď uvidím... Lafata hraje pravidelně českou ligu, uvidím, jak se bude v bundeslize prosazovat Pekhart, přichází Kadlec s Vydrou," pravil diplomaticky kouč.

Šural, Dočkal, ale třeba i Beneš

Před vyřčením nominace na Dánsko se mu hlavou honila pochopitelně i další jména. Třeba liberecký Šural, třeba Dočkal, jenž se prosazuje v norském Trondheimu.

„Místo Šurala dostal přednost Vydra, který by měl mužstvu pomoci více, v případě Dočkala platí vlastně totéž. Preferuji krajní záložníky schopné plnit ofenzivní úkoly, což naplňují Rezek, Vydra či třeba Krejčí. Pokud si ale Dočkal udrží i nadále současnou formu, příležitost dostane," vzkázal do Norska Bílek a prozradil, že v pondělním ligovém šlágru na severu Čech ho výkonem zaujal i jablonecký obránce Beneš.

„První obránce, který si poradil s Kweukem," ocenil Benešův výkon. „Navíc silný, s dobrou rozehrávkou a ke všemu schopný prosadit se i střelecky."

V Kodani v sobotu večer

Před cestou do Dánska se reprezentace sejde v pondělí 3. září v Praze, kde se bude připravovat až do čtvrtka. Do Kodaně odlétá v pátek dopoledne, první kvalifikační duel o postup na světový šampionát v Brazílii se pak hraje v sobotu ve 20:15 na Parken stadium v Kodani.

Hned po utkání se mužstvo vrací do Prahy, protože už v úterý 11. září sehraje v Teplicích přípravné střetnutí s Finskem.

Nominace fotbalové reprezentace před zápasem kvalifikace MS v Dánsku a přípravným utkáním s Finskem:
Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Brankáři
Petr ČechChelsea950
Jaroslav DrobnýHamburk60
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk10
Obránci
František RajtoralPlzeň60
Tomáš SivokBesiktas313
Theodor Gebre SelassieBrémy150
Michal KadlecLeverkusen398
Roman HubníkHertha Berlín232
Marek SuchýSpartak Moskva50
David LimberskýPlzeň130
Záložníci
Petr JiráčekWolfsburg133
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck480
Josef HušbauerSparta10
Jaroslav PlašilBordeaux756
Jan RezekFamagusta173
Vladimír DaridaPlzeň40
Milan PetrželaAugsburg120
Útočníci
David LafataJablonec203
Matěj VydraWatford00
Václav KadlecSparta11
Tomáš PekhartNorimberk100

Reklama