Hlavní obsah

Kluk z drsné čtvrti se vrací, Kadlec navíc najde v reprezentaci i kámoše Vydru

dos, zpSport.cz

Čas pro mladé pušky, taková má být éra po Barošovi. Fotbalová reprezentace se na startu kvalifikace MS 2014 potýká s akutním nedostatkem útočníků, a tak kouč Bílek ukázal na Václava Kadlece s Matějem Vydrou. Oběma bylo v květnu teprve dvacet let, přitom už toho mají hodně za sebou. „Těžko říci, jak brzy mohou v nároďáku vytvořit stabilní dvojici. V budoucnu se to ale klidně stát může,“ doufá Bílek.

Foto: Sport.cz

Matěj Vydra (vlevo) a Václav Kadlec mají okysličit ofenzivu národního týmu.

Článek

Měl by z něho vyrůst gólový zabiják. Proto také Václav Kadlec již necelých pět měsíců po dovršení 18 let debutoval ve fotbalové reprezentaci, po Janu Polákovi jako druhý nejmladší hráč samostatné éry českého nároďáku. A hned po 29 minutách svého debutu v Lichtenštejnsku se trefil.

Sparta pak mladého útočníka představila kamerou jihoafrického režiséra v krátkém videu jako kluka z Jarova, drsné pražské čtvrti.

„Nebylo snadné tady vyrůstat, je to drsná čtvrť... Musíš se umět rychle rozhodovat, reagovat včas a správně, nenechat se zlákat okolím," líčil Kadlec v roli drsňáka.

„Po vydřeném reprezentačním debutu začala Vaška trápit zranění. Pořád má ovšem kariéru dobře našlápnutou. Je čas, aby se začal prosazovat," přeje si trenér Michal Bílek.

Watford je pro Matěje už třetí zahraniční štací

Zatímco Kadlec do Sparty přišel z Bohemians 1905 v létě 2008 za 10 miliónů korun a na Letné působí dodnes, Matěj Vydra nasadil mnohem rychlejší tempo přesunů. V lednu 2010 přestoupil za 25 miliónů korun z Jihlavy do Baníku. A hned po prvním ligovém jaru se z Ostravy za přibližně 100 miliónů korun stěhoval do italského Udine.

Ani Vydrovi se však zranění nevyhýbala. Operace předního zkříženého vazu v koleni mu loni ukončila hostování v Bruggách, před touto sezónou odešel hostovat do anglického druholigového Watfordu. A tam se rozstřílel.

„V úvodu sezóny se prosazuje. Je rychlostně vybavený, může hrát na více postech. Má tah na branku, vyhledává souboje jeden na jednoho. Přesně takové hráče potřebujeme," vysvětlil Bílek svou volbu.

EURO nestihli, na řadě je Brazílie

Kadlec byl při svém dospívání řadu let považován za největší talent českého fotbalu. Zajímavé je, že on sám v podobných anketách prosazoval jiného vítěze - právě Matěje Vydru. „Známe se z mládežnických reprezentací. Jsme dobří kamarádi, ale je to i výborný fotbalista," vysvětloval Kadlec.

Již coby teenageři odpovídali na otázky, za jak dlouho by se spolu mohli sejít v útoku národního týmu... „Tak v roce 2014, to bude příští mistrovství světa. A ještě lepší by to bylo už na nejbližším EURO 2012," usmíval se Kadlec v rozhovoru pro Sport.cz předloni v dubnu.

Letošní evropský šampionát ještě mladým puškám utekl, mistrovství světa v Brazílii už by Kadlec s Vydrou stihnout mohli. Bílek jim šanci dává, teď ještě půjde o to, aby nároďák cestu do země fotbalu zaslíbené vykopal a bažanti byli u toho...

Reklama