Hlavní obsah

Pelta už slíbil postup do Brazílie, hráči chtějí část prémií dostávat ihned

Pavel DosadilSport.cz
Aktualizováno

Tak to by bylo. První muž českého fotbalu ještě před startem kvalifikace slíbil, že reprezentace nebude na mistrovství světa 2014 v Brazílii chybět. „První místo ve skupině zařídit neumím, ale druhé a následná baráž, to je jasná věc,“ culil se Miroslav Pelta na srazu v hotelu Praha. Ve výkonném výboru FAČR navíc podpoří žádost hráčů, aby část prémií za získané body brali hned po zápasech, a ne až po kvalifikaci v případě postupu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští fotbalisté se radují z postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

Musel se snažit, aby si silného partnera udržel. Nasliboval tedy možné i nemožné... „EURO jsme letos zvládli, takže jsem zaručil i úspěch v další kvalifikaci," vtipkoval Miroslav Pelta, když oznamoval, že asociace o dva roky prodloužila partnerskou smlouvu se společností T-mobile.

Nároďák otevře kvalifikaci sobotním zápasem v Dánsku. Favoritem skupiny je Itálie, Češi by teoreticky právě s Dány měli hrát o druhé místo...

Zatímco v minulém cyklu platilo, že prémie za získané body hráči získají až v případě postupu na šampionát po skončení celé kvalifikace, v úterý by měl výkonný výbor schválit změnu.

Prémie berou i v Příbrami, poukázal Šmicer

„Peníze by měly zůstat stejné, ale chceme, aby část prémií kluci dostávali hned – a zbytek až po kvalifikaci v případě postupu. Dohodli jsme se na tom s radou starších, přijde mi to logické. V minulé kvalifikaci jsme byli asi jediným nároďákem na světě, co hrál bez prémií. Když je hráči mohou brát v Plzni či Příbrami, je divné, aby je nebrali v reprezentaci," avizoval manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

U strahovského šéfa našel pochopení. „Přesvědčili mě, abych s tím do výkonného výboru šel. Přijde mi to férové. Jsme po úspěchu na ME, takže nějakou rezervu v pokladně máme. Je to trochu jiná situace, než když starý prémiový řád chystal můj předchůdce Ivan Hašek," potvrdil Pelta.

„Medvěd" za EURO už je rozporcovaný

Výše prémií se nemění, pouze systém jejich rozdělení. „Když kluci koupili lístky známým nebo platili zápisné, ještě odjížděli z repre v mínusu, což je divné. Já sám v nároďáku prémie taky normálně bral, i pro motivaci je to lepší," připomněl Šmicer.

Momentálně probíhá vyúčtování prémií za postup do čtvrtfinále EURO 2012. „Peníze jsou rozděleny, na jejich vyplacení je podle smlouvy čas až do konce roku. Někteří kluci se po nich ještě ani neptali," dodal Šmicer. „Copak dělení, to nám jde, na to jsme experti. Teď jde o to, aby bylo co dělit i příště," uvědomuje si Pelta, že cesta do Brazílie bude dlouhá a těžká.

Jiráček pajdá, ale ujišťuje, že bude fit

Reprezentaci sužuje před prvním duelem v Dánsku rozsáhlá marodka. Poslední šrám utrpěl Petr Jiráček při svém debutu v dresu Hamburku, takže trenér Michal Bílek má starostí nad hlavu.

„Naštěstí mám jen zhmožděný nárt. Leduji ho a během pár dnů zkusím trénovat. Vůbec si nepřipouštím, že bych v sobotu nenastoupil," přivezl Jiráček dobré zprávy.

Reprezentace znovu omládla, Bílek poprvé povolal mladíka Matěje Vydru a po čase také jeho vrstevníka Václava Kadlece. „Kadlec i Vydra patří k největším talentům našeho fotbalu. Věřím, že o sobě brzo dají vědět. A proč ne zrovna v Dánsku," doufá trenér.

Proti srpnovému přípravnému utkání na Ukrajině (0:0) se do mužstva vracejí uzdravený záložník Jaroslav Plašil z Bordeaux a také stoper Roman Hubník z Herthy Berlín.

Postoupí česká fotbalová reprezentace na MS do Brazílie?
Ano
42,4 %
Ne
57,6 %
Celkem hlasovalo 16983 čtenářů.

Reklama

Související témata: