Hlavní obsah

Bílek se modlí za Jiráčka, záloha z Eura jinak bude v troskách

Praha

Aby se reprezentační kouč dal na modlení. Kdyby měl Michal Bílek přijít ještě o Petra Jiráčka, středová řada by zůstala zcela v troskách. A to české fotbalisty čeká v sobotu v Dánsku pěkně ostrý start kvalifikace mistrovství světa 2014! „Jenže Petr hrát bude, vůbec si nepřipouštím, že by se nestihl dát do pořádku,“ ujišťuje Bílek fanoušky i sám sebe. Co jiného mu také zbývá...

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Takto válčila záloha na ME po zranění Rosického. Jenže i Kolář a Pilař už jsou na marodce...

Článek

O kapitána a špílmachra přišel už ve druhém duelu evropského šampionátu s Řeckem. Od té doby se Tomáš Rosický na trávníku neobjevil, nemůže hrát ani za svůj Arsenal.

To však byl pro Michala Bílka teprve začátek celé kalvárie. V létě se zranil Jaroslav Plašil, v srpnové generálce na Ukrajině přišel na celý podzim také o Václava Pilaře a ostravský Greguš pak ke vší smůle v lize vyřídil také Daniela Koláře. Když pak Petr Jiráček odpajdal ze své víkendové premiéry v dresu Hamburku s nakopnutým nártem, šly na Bílka mdloby.

Jiráček zatím jen vyklusává

„Nemělo by to být nic vážného, má nakopnutý nárt. Problém by to samozřejmě byl, ale zatím si vůbec nepřipouštím, že by nám měl v sobotu chybět. Během dvou dnů zkusí trénovat," konstatoval Bílek v pondělí.

Do úterního tréninku se Jiráček ještě nezapojil a jen individuálně běhal. „Dvacet minut vyklusával, pak šel na rehabilitaci. Ve středu už ale začne trénovat s mužstvem," předeslal lékař týmu Petr Krejčí.

Předpokládaná sestava na Dánsko
Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Jiráček, Darida, Rezek - Pekhart.

„Hodně jsem přemýšlel o tom, že středová řada z mistrovství Evropy se nám poněkud rozpadla. Já budu připravený a Jarda Plašil taky. Ti marodi nám samozřejmě chybět budou," říká samotný Jiráček.

Darida jako nový Rosický

„Tomáš Rosický je náš kapitán, tvůrce hry, ten chybí vždycky. Do výborné formy se dostal Dan Kolář, který ho mohl zastoupit, takže i on bude scházet. Pochopitelně i Vašek Pilař, který hrál skvěle na levém kraji zálohy, navíc je gólový. Ztráty jsou velké, ale s tím si musíme poradit. Příležitost dostanou další kluci, kteří budou chtít dokázat, že sem patří a šanci si zaslouží," věří Jiráček.

Stejně to vidí i kouč. „Každá absence hráče ze základní sestavy je citelná. Zranění však na druhou stranu k fotbalu patří. A kdokoliv z nominovaných hráčů je natolik kvalitní, aby chybějící opory nahradil," chlácholí se Bílek.

Je téměř jisté, že role Rosického se ve středu hřiště ujme plzeňský mladík Vladimír Darida. „Nechci se tím nechat stresovat. Každý hráč je jiný, má jiné předpoklady. Když se na hřiště dostanu, budu se zkrátka snažit hrát to co v Plzni a předvést maximum," slibuje.

Pokud už žádný záložník neodpadne a Jiráček bude fit, do středové řady se nejspíš postaví Hübschman s Plašilem a před ně ofenzivnější trojice Jiráček, Darida a Rezek. V úvahu do sestavy připadají ještě Petržela, Rajtoral, Hušbauer či mladíci Vydra a Kadlec.

Reklama

Související témata: