Hlavní obsah

Když je Petrželovi v Augsburgu nejhůř, prohlíží si fotky z Eura

Učí se trpělivosti a čeká na velkou šanci. Zatímco v Plzni byl záložník Milan Petržela jedním ze základních kamenů fotbalové mašiny, letním odchodem do Německa se jeho pozice změnila. V Augsburgu zatím naskakuje do sestavy jen ke konci zápasů na pár minut, jeho nové mužstvo navíc v bundeslize ještě nebodovalo. Když je reprezentantovi nejhůř, dívá se na fotky z letošního mistrovství Evropy, kde nároďák došel do čtvrtfinále. „Stále si zážitky z Polska oživuji,“ usmívá se.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští fotbalisté oslavují postup do čtvrtfinále ME, Milan Petržela druhý zprava.

Článek

V Augsburgu zatím sbíráte starty jen po minutách. Jak se cítíte?

Do zahraničí jsem moc chtěl. I když mě hodně lidí upozorňovalo, že to bude těžké. Takže to teď poznávám na vlastní kůži.

Váš nový tým zatím nezískal v bundeslize ani bod, podlehl Düsseldorfu i Schalke...

Nálada samozřejmě není nic moc. Doufám, že v reprezentaci si ji vylepším.

Začátky jsou těžké, ale ještě je asi příliš brzy na to, abyste se vzdával.

Zatím to beru v pohodě. Jsem v Augsburgu měsíc, zvykám si na jiný život i jiný styl hry. Nehrotím to. Snažím se makat na tréninku a čekat na šanci. Snažím se sbírat zkušenosti. Je jasné, že všechno nepřijde hned samo.

Jaká je momentálně v Augsburgu vaše pozice?

Na místo pravého záložníka se tlačíme tři. Můj největší konkurent patři k několika málo hráčům, jimž se na začátku sezóny vcelku daří, takže musím čekat...

Musíte se prát o místo jako Petr Jiráček, který se stal ve Wolfsburgu nechtěným. Konzultoval s vámi svůj přestup do Hamburku?

Volali jsme si a rozebírali spolu jeho situaci. Jsem rád, že mu to vyšlo a Wolfsburg opustil, do Hamburku se moc těšil. Petr je teď zase šťastný a spokojený.

Reprezentaci na startu kvalifikace mistrovství světa 2014 sužují velké problémy se záložníky. Na delší dobu vypadli Rosický, Pilař a Kolář, se zraněním přijel na sraz také Jiráček. Cítíte, že tím vaše šance na zařazení do sestavy stouply?

V záloze se nám to teď opravdu trošičku rozsypalo. Šance dostat se do sestavy je možná větší než jindy. Budu připravený, ale záleží samozřejmě na trenérovi, jak se rozhodne.

Letíte do Kodaně, kde jste loni s Plzní senzační výhrou 3:1 rázně vykročili do Ligy mistrů. Věříte, že Kodaň zůstane vaším šťastným městem?

Samozřejmě v to doufám! Hned jsem na to pomyslel, když jsem se dozvěděl, že hrajeme na stejném místě. Bylo to tehdy krásné. A teď by bylo skvělé to zopakovat. I když Dánové jsou na začátek kvalifikace těžkým soupeřem.

Jak moc je pro vás lákavé, že se v nové kvalifikaci hraje o postup na šampionát do Brazílie, země fotbalu zaslíbené?

Pro každého z nás je to hodně lákavé. Každý, kdo v nároďáku je, by si tam samozřejmě chtěl zahrát.

Brazílie je velká exotika. Který fotbalový zážitek zatím stavíte nejvýš?

Letošní EURO. Hrálo se sice za humny v Polsku, ale postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy je nejvíc, čeho jsem zatím dosáhl. Doteď se často dívám do telefonu, kde mám fotky ze šampionátu uložené, a zážitky z Polska si oživuji.

Reklama

Související témata: