Hlavní obsah

Plzeňáci v Kodani vykročili do Ligy mistrů, teď se odtud chtějí odrazit až do Brazílie

Kodaň

Kodaň si před rokem podmanili a rádi by si v sobotu podobný kousek zopakovali. Plzeňští a explzeňští členové fotbalové reprezentace přiletěli do dánské metropole s živými vzpomínkami na to, jak tady před rokem výhrou 3:1 nad FC Kodaň udělali klíčový krok k Lize mistrů. Teď je třeba podobně rázně vykročit zase k postupu do vysněné Brazílie na mistrovství světa 2014.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Jiráček se přetlačuje s Řekem Samarasem

Článek

Kodaň je pro ně městem zaslíbeným. Zatím. Před rokem tady viktoriáni senzačně vyhráli v prvním duelu play-off o postup do Ligy mistrů 3:1. V odvetě už jen FC Kodaň dorazili (2:1) a rozrazili dveře milionářské soutěže dokořán.

Jak to bylo před rokem
Utkání 4. předkola Ligy mistrů (16.8.2011):
FC Kodaň - FC Viktoria Plzeň 1:3 (0:0)
Branky: 69. Ottesen - 52. vlastní Ottesen, 59. Pilař, 79. Fillo.
Sestava Plzně: Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Trapp, Horváth - Petržela (76. Fillo), Kolář, Pilař (90.+1 Hora) - Ďuriš (89. Ševinský). Trenér: Vrba.
Viktoria vyhrála i odvetu v pražském Edenu 2:1 (67. Bakoš, 90.+3 Ďuriš - 32. Bolaňos) a postoupila.

„Samozřejmě doufám v to, že Kodaň pro nás zůstane šťastným městem. Hned jsem na loňský zápas pomyslel, když jsem se dozvěděl, že hrajeme na stejném místě. Bylo to tehdy krásné. A teď by bylo skvělé to zopakovat. I když Dánové jsou na začátek kvalifikace těžkým soupeřem," říká záložník Milan Petržela.

Sázka na Plzeňáky se trenéru Bílkovi vyplatila ve druhé polovině kvalifikace, v baráži i na samotném EURO 2012. A tak je logické, že bývalí i současní Vrbovi hoši tvoří důležitou součást reprezentace i na startu kvalifikace MS 2014, jež pro Čechy začíná právě v Dánsku.

Loňské vítězství se jim vrylo pod kůži

„Loňské vítězství se nám vrylo pod kůži, byli bychom za takový výsledek rádi. Není to tak dávno, co jsme v Kodani vyhráli - a byl to pro nás hodně důležitý krok," líčil David Limberský, který však do dánské metropole v pátek se zbytkem národního týmu kvůli vysoké horečce neodcestoval.

Zatímco on byl loni na hřišti, Vladimír Darida seděl jen na lavičce. „Doufám, že tady s nároďákem taky uhrajeme dobrý výsledek a budu na Kodaň dál rád vzpomínat. Remíza 1:1 nebo 2:2 by nebyla špatná, ale kdybychom dokázali vyhrát, byl by to fantastický začátek kvalifikace," přeje si mladík, který má zastoupit zraněného špílmachra Rosického.

Pro Plzeňáky by mohlo být psychickou výhodou, že Parken stadión je pro ně vítězným stánkem.

„Ke vzpomínkám se na stadiónu nevracíte, ty jdou stranou. Spíše se člověk soustředí na soupeře. Samozřejmě je rozdíl, když někde prohráváte. Stadión v Kodani patří k našim oblíbeným a doufám, že to tak zůstane," věří Limberský, že jeho reprezentační parťáci přivezou z Kodaně tři body do tabulky .

Sobotní zápas začíná ve 20:15, přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama