Hlavní obsah

VIDEO: Hübschman peníze neřeší, extra odměnou pro něj bude až Brazílie

Radek MalinaPrávo

Má bronz z ME 2004, ale na světový šampionát o dva roky později nejel. V národním týmu dlouho paběrkoval. Při evropském šampionátu během letošního června byl však záložník Tomáš Hübschman klíčovým mužem české reprezentační zálohy při tažení do čtvrtfinále. A před startem boje o MS 2014 v Brazílii, v němž Česko nastoupí v sobotu v Dánsku, doufá, že další dva roky práce v národním dresu přinesou opět sladkou odměnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Hübschman je pro českou záložní řadu nepostradatelný.

Článek

Rekonstrukce fotbalového chrámu Maracaná v Brazílii, dějiště fotbalového MS 2014

„Pro mě reprezentace není o penězích. Nejezdím sem proto, abych něco vydělal, ale kvůli radosti, kterou přináší účast na finálovém turnaji," vypráví borec, jenž v úterý oslavil jednatřicáté narozeniny. Po evropském šampionátu v Portugalsku přestoupil na Ukrajinu, čímž vypadl ze zorného pole tehdejšího reprezentačního trenéra Brücknera. Kvalifikaci o MS 2010 zažil až ve fázi, kdy už by býval postup do Jihoafrické republiky přinesl jen zázrak. A tak bere Hübschman nadcházející boje jako svou první skutečnou šanci na světový šampionát.

„Ani si moc průběh boje o minulé MS nevybavuji. Jamajka nebo Čína, když nejste součástí týmu, v paměti zápasy neutkví. Je to jako se někoho ptát na mistrovství kuželkářů. Jsem takový, že se koncentruju na aktuální práci. A boj o MS tehdy mojí prací nebyl," krčí rameny. „Do týmu jsem naskočil v situaci, kdy postup nebyl v našich rukách," vybavuje si bitvy se Slovenskem (2:2), San Marinem (7:0), Polskem (2:0) a Severním Irskem (0:0).

V bitvě o ME 2012 se stal klíčovým mužem zálohy, pozici pak potvrdil i na samotném šampionátu. „Všichni jsme si vyzkoušeli, jakou radost a neskutečný zážitek představuje start na finálovém turnaji. Kvalifikační zápasy jsou fajn, ale člověku nic extra nepřinášejí. Až mistrovství je něco navíc. Odměna za tvrdou dřinu. Pokud neuspějeme, budou dva roky práce k ničemu. Ale věřím, že nic takového se nestane," přesvědčuje Hübschman.

Pro tým je nepostradatelný

Pro tým je nepostradatelný. Zvláště po Barošově ukončení reprezentační kariéry a při zranění kapitána Rosického. „Každý by měl dělat, co umí. Já mám svoji úlohu, kterou se budu snažit naplnit," zůstává Hübschman věrný tradici, podle níž zásadně odmítá komentovat vlastní výkony, neboť vítězství týmu je pro něj víc než osobní bilance.

Ve srovnání s bojem o MS v JAR má soupeře stojící v cestě při bitvě o brazilský turnaj nastudované. „Italové jsou favorité. Po stříbrném ME budou nahoře. Arménie do posledního zápasu minulé kvalifikace hrála o baráž. Bulhaři jsou jako den a noc, nevyzpytatelní. A Malta je pro český fotbal nepříjemný sok, o čemž jsem se osobně přesvědčil při přáteláku v Jablonci, kdy jsme ji porazili o gól s odřenýma ušima," promítá si pozdější soupeře Hübschman.

Netrpělivě už vyhlíží sobotní duel v Dánsku. „Jsou desátí na světě, což hovoří o jejich síle. Při přáteláku před dvěma lety jsme tam byli rádi za bezbrankovou remízu, nedominovali jsme, neměli zápas pod kontrolou," vybavuje si.

Neřeší, s kým při absenci Rosického nastoupí ve středu zálohy: „Myslím, že pokud bude zdravý Jarda Plašil, budeme vedle sebe a před námi zřejmě Darida. První poločas proti Portugalsku na ME jsme tak hráli a myslím, že z našeho výkonu do přestávky byl soupeř hodně vykulený."

Reklama

Související témata: