Hlavní obsah

Krachy na úvod zatím pod Bílkem zvládali, s Brazílií však fotbalisté hazardovat nechtějí

Kodaň

Hned na úvod je čeká partie, která může v bitvě o Brazílii patřit ke klíčovým. Fotbaloví reprezentanti rozehrají kvalifikaci mistrovství světa 2014 večerním utkáním v Dánsku. Pokud by neuspěli, mohou se utěšovat, že pod trenérem Bílkem dokázali vstupní porážky již dvakrát napravit a postoupit. „Tentokrát chceme na úvod bodovat a nedostat se hned na startu pod tlak jako v minulé kvalifikaci,“ ujišťuje kapitán Petr Čech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní tým po vyřazení ve čtvrtfinále EURO 2012 s Portugalskem. Teď startuje kvalifikaci MS 2014.

Článek

Minulou kvalifikaci Češi začali porážkou s Litvou (0:1) - a postoupili. Letošní EURO začali porážkou s Ruskem (1:4) - a zase postoupili. Nabízí se tedy otázka, zda by případná porážka na kodaňském Parken Stadionu nebyla do třetice dobrým znamením...

„Myslíte, jestli bych neměl špatný pocit z případné výhry? Rozhodně ne. Úvod kvalifikace je strašně důležitý. Na podzim nás čekají ve skupině tři zápasy a ideální by bylo, kdybychom z nich vytěžili sedm bodů," kalkuluje trenér Michal Bílek.

Také podle hráčů už bylo prohraných premiér dost. „Ve špatných úvodních zápasech trenéra Bílka bych nic nehledal. Myslím, že šlo jen o shodu okolností. Jsem přesvědčený, že první zápas kvalifikace i úvodní duel na mistrovství Evropy byly něčím jiným," říká Tomáš Hübschman. „S Litvou jsme měli úvodní duel kvalifikace o EURO vyhrát nebo přinejhorším remizovat, s Ruskem na mistrovství Evropy prohra o tři góly neodpovídala průběhu utkání," poukazuje.

Význam prvního zápasu zatím popírali

„Už jsem někde zaznamenal, že po prohře a pod tlakem hrajeme lépe. Ale nemyslím, že bychom potřebovali prohrát, aby nás nezdar nastartoval," shoduje se s koučem také Tomáš Sivok.

„Tentokrát chceme na úvod bodovat a nedostat se hned na startu pod tlak jako v minulé kvalifikaci. Každý bodový zisk je důležitý," přidává se kapitán Petr Čech.

Ale stejně. Jako by Češi zatím v Bílkově éře význam prvního zápasu popírali. „Nevím. Nechci tvrdit, že úvodní duel nic nerozhoduje. Vstup do skupiny je důležitý, ale my jsme už několikrát ukázali, že první zápas nic nerozhodne a ani v případě prohry není postup nereálný nebo ztracený," přemítá Hübschman.

Minulá premiéra s Litvou byla každopádně jiná. Nejen tím, že ji Češi hráli doma v Olomouci. „Tehdy jsme byli favorité. Měli jsme spoustu šancí, nedali penaltu. Prohra byla smolná. Nyní nejdeme do utkání v pozici favorita. Chybí nám Pilař, Rosický, Kolář, Baroš - a nakonec i Limberský. Jsme oslabení," vypočítává Sivok.

Favoritem jsou večer Dánové

Role favorita Čechům nesvědčí. A v Kodani ji nemají. „Favoritem jsou pro mě Dánové. Už jen proto, že hrají doma a jsou desátým týmem světového žebříčku," připomíná Čech.

„Když nám skupinu vylosovali, moc dobrý pocit jsem neměl. Kromě Itálie a Dánska je třeba počítat i s Arménií. Vždyť dvakrát porazila Slovensko. Bulhaři dlouho nebyli na šampionátu, chtějí úspěch. Pokud v Dánsku neprohrajeme, půjde o skvělý začátek," přeje si Sivok. „Nicméně chci říct, že se nevzdávám boje o první místo. Italové mají velká jména, ale s nikým je nečeká lehký zápas. Myslím, že po pěti zápasech budou karty rozdány. Sedm bodů z podzimu by bylo fajn, ale sníme o devíti," kalkuluje Sivok.

Páteční remíza Italů v Bulharsku (2:2) mu dává za pravdu, Arméni dokázali vyhrát na Maltě aspoň 1:0.

Postupový klíč je ošidný. Vítězové devíti evropských skupin postoupí na šampionát do Brazílie přímo, osm týmů ze druhých míst s nejlepší bilancí sehraje baráž o čtyři zbývající místenky. Jednomu mužstvu tedy nebude druhé místo k ničemu, což je riziko vyrovnaných skupin, v nichž se větší počet soupeřů bude vzájemně obírat o body...

„Minulou kvalifikaci jsme si úvodní porážkou s Litvou pořádně zkomplikovali. Do té nové chceme vstoupit rozhodně lépe. Rádi bychom v Dánsku zabodovali, bod by pro nás byl velkou vzpruhou," říká Bílek.

Češi sice touží po výhře, bod by však pro ně byl zlatý.

Dánsko - Česká republika
Kvalifikace MS 2014, v sobotu od 20:15 v Kodani. Rozhodčí Stark (Německo), přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Dánsko: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, Wass - Kvist, J. Poulsen - Rommedahl, Eriksen, Krohn-Dehli - Helenius.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Hubník (Suchý), Kadlec - Hübschman, Plašil - Jiráček, Darida, Rezek - Pekhart.

Reklama

Související témata: