Hlavní obsah

Bulharský trenér Penev nepovažuje postup na MS za nereálný

Trenér bulharského fotbalového národního týmu Ljuboslav Penev po domácí remíze 2:2 s vicemistry Evropy z Itálie věří, že by jeho svěřenci mohli z kvalifikační skupiny B, do které patří i česká reprezentace, proniknout až na světový šampionát. Na účast na významném turnaji čekají Bulhaři od mistrovství Evropy v roce 2004.

Foto: Stojan Nenov, Reuters

Bulharský fotbalista Stanislav Manolev (uprostřed) slaví branku v kvalifikačním zápase proti Itálii. Druhý zleva je v modrém dresu zklamaný záložník Andrea Pirlo.

Článek

Penev převzal národní tým poté, co se pod vedením Lothara Matthäuse neprobojoval na letošní Euro do Polska a Ukrajiny. Jeho hlavním cílem je oživit kádr novými jmény a vybojovat účast na příštím evropském šampionátu, postup na MS do Brazílie je ale podle jeho názoru v silách týmu také. "Proč by ne?" řekl novinářům.

"Jsem perfekcionista a dávám si nejvyšší cíle, teď musíme pracovat na tom, abychom jich dosáhli," uvedl Penev. Pokud by dovedl Bulharsko na šampionát ze skupiny s Čechy, Dány a Italy, jeho země by se na turnaji představila poprvé od roku 1998, kdy se hrálo ve Francii.

Bulhaři svého soupeře přehráli

"Nejpodstatnější jsou pro nás výsledky, musíme vyhrávat. Proti Itálii se to nepodařilo, ale musíme přijmout i bod. Teď se díváme dopředu, v úterý proti Arménii musíme hrát stejně a zopakovat solidní výkon," řekl.

Jeho svěřenci v pátečním úvodním duelu kvalifikace vedli nad favorizovanými Italy po brance Manoleva, ale soupeř ještě do poločasu skóre otočil dvěma góly Osvalda. Na stadionu v Sofii ale nakonec Bulharsko bralo bod díky trefě Milanova. Diváky potěšil i herní projev, který se vůbec nepodobal poslední kvalifikaci, v níž Bulhaři hned čtyřikrát vyšli doma gólově naprázdno. "Itálii jsme naprosto přehráli a měli jsme víc šancí. Když si je budeme vytvářet i dál, budeme vyhrávat," věří Penev.

Reklama

Související témata: