Hlavní obsah

Pozor na podceňované Bulhary a Armény, nabádá Čech, kterého po sezóně čeká operace

Jako správný kapitán přispěl k cenné bezbrankové remíze několika důležitými zákroky. Brankář Petr Čech má výrazný podíl na tom, že fotbalová reprezentace zahájila na kodaňském Parken Stadionu kvalifikaci o postup na mistrovství světa tak, jak si přála. Po sezóně však gólman Chelsea musí kvůli dlouhodobým potížím s loktem na operaci, londýnský klub zároveň požádal, aby jej reprezentace letos nepovolávala pro přátelské zápasy. Kromě úterního duelu s Finskem tak Čech nejspíše vynechá i listopadovou přípravu proti Slovensku. Národní tým totiž prosbě Chelsea vyhoví.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Petr Čech zasahuje před dánským stoperem Danielem Aggerem. Vlevo Tomáš Sivok.

Článek

Uhráli jste cennou remízu, ale párkrát jste se pořádně zapotil.

Měl jsem štěstí, že jsem většinu střel viděl, zbytek kluci zablokovali. Nepříjemný byl nově položený trávník, každý pruh byl jiný. Musel jsem být připravený na všechno.

A co rána střídajícího Andreasena v nastavení?

Bylo by trpké, kdybychom v takové chvíli přišli o remízu.

Jeli jste si do Dánska pro bod – a máte ho. Dá se tedy říci, že jste kvalifikaci o Brazílii začali ideálně?

Dánové byli velmi dobří, remízy si ceníme. Za týmový výkon jsme si ji zasloužili. Navíc můžeme litovat, že jsme nedotáhli některé dobře rozjeté brejky. Kvalifikace je běh na dlouhou trať. První zápas ji nerozhodne, ale je lepší začít pozitivně. To se nám v Dánsku povedlo, ale udělali jsme teprve první krok a od cíle jsme hrozně daleko.

Lékař Petr Krejčí o zdravotním stavu Petra Čecha
Vyšetření ukázalo kousek zkostnatění v lokti, po skončení sezóny plánují v Anglii operaci. Petr úplně nedopne ruku. Když musí propnout loket, někdy to zabolí. V podstatě ale není, co by zhoršilo stav lokte. Co by vedlo k tomu, že by se ta operace musela udělat akutně, je pouze to, že by se výrazně zhoršila bolestivost, nebo by se ten loket nějakým způsobem blokoval.

Rozhodně lepší začít plichtou v Dánsku než domácí porážkou s Litvou jako před dvěma lety...

Samozřejmě. Hned jsme pak byli pod tlakem, i veřejnost nesla špatně, když jsme nezískali očekávané vítězství. Teď jsme začali určitě lépe.

V říjnu vás čekají dva domácí zápasy s Maltou a Bulharskem.

Optimální je, abychom doma vůbec nezaváhali. Zvládat tyto zápasy je klíčové. Třeba právě Dánové v minulé kvalifikaci doma všechno vyhráli, a přestože několikrát zaváhali venku, stejně postoupili. My jsme začali dobře, ale teď na to musíme navázat.

Co jste říkal páteční remíze Itálie v Bulharsku?

Jak jsem předpokládal, nic nebude v této skupině jednoduché. Po losu se mluvilo hlavně o Itálii, Dánsku a nás, ale neprávem se zapomnělo na Bulharsko a Arménii. Bulhaři jsou tradiční fotbalový národ, prošli sice změnami, ale postupně jdou zase nahoru. A Arménům chyběl v posledních kvalifikacích bod, dva, aby postoupili.

Jak jste byl spokojený s výkonem obrany, do níž se po čase vrátil Suchý?

Celkově jsme to v obraně zvládli hodně solidně. Když s námi hrál Suchý, tak jsme ještě gól nedostali. Také Vydra zvládl svůj debut dobře. Jsem rád, že do národního týmu naskakují další mladí – a jsou to kladní hráči, což je důležité.

Reprezentace hraje v úterý v Teplicích přípravu s Finskem, ale vy odlétáte zpátky do Anglie.

Mám zraněnou ruku, trochu se to táhne. Když teď vynechám jeden zápas, dám se dohromady rychleji. Uvažoval jsem, že bych vynechal i srpnový zápas na Ukrajině, ale rozhodlo, že bych před kvalifikací už neměl možnost s týmem být. V Dánsku jsme zase hráli důležitý první zápas kvalifikace, který jsem také těžko mohl vynechat. Teď se budu věnovat doléčení.

Reklama

Související témata: