Hlavní obsah

Museli jsme diváky naštvat, náš přístup byl do přestávky velmi špatný, uznal Bilek

Chtěli si spravit chuť po třech zápasech bez vstřeleného gólu a získat sebevědomí před říjnovými kvalifikačními zápasy s Maltou a Bulharskem. Nic z toho fotbaloví reprezentanti v Teplicích nesplnili a Finsku 0:1 podlehli. Trenér Michal Bílek tak mohl hodnotit jen rozčarování, beznaděj a zmar, které jeho hoši divákům naservírovali. „Náš přístup v prvním poločase byl velmi špatný,“ kabonil se trenér po vůbec první porážce, kterou si nároďák v Teplicích připsal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ani Matěj Vydra se proti Finům neprosadil...

Článek
Fotogalerie

Jak hodnotíte trpkou porážku?

V první půli jsme podali velmi špatný výkon. Soupeř nás jednoznačně předčil pohybem a nasazením, náš přístup byl velmi špatný. Druhá půle už byla o něčem jiném. Měli jsme velké úsilí, chtěli hrát, měli šance a trefili tyč. Bohužel branka, abychom uhráli aspoň remízu, nepadla.

Před kvalifikačním duelem s Maltou jste přitom chtěli předvést něco úplně jiného...

Potřebovali jsme výsledek i dobrou hru, aby byl klid. Nepodařilo se to. První půle byla opravdu špatná. Neběhali jsme, neviděl jsem žádné odpoutání od hráčů. Finové byli daleko lepší než my.

Jaké pro to máte vysvětlení?

Těžko říci, přístup našich hráčů byl velmi špatný. O půli jsme si objektivně zhodnotili první půli. Jak jsme hráli a co udělat, aby se to otočilo. Udělali jsme tři změny, zvýšili pohyb, napadali hned soupeře. Už to bylo o něčem jiném.

Myslíte, že taková druhá půle stačí uklidnit fanoušky?

Samozřejmě nestačí. Prohráli jsme se soupeřem, jehož jsme porazit měli. Museli jsme diváky v první půli jednoznačně naštvat.

Skandinávcům se v Teplicích daří
Finové si náležitě cenili toho, že jako první v Teplicích vyhráli. „Věděli jsme o tom, že Češi jsou tady neporazitelní. Před zápasem mi to připomněl váš manažer Šmicer. Zatím tu remizovali jen Švédové. Z toho plyne, že Skandinávcům se tady bude asi mimořádně dařit,“ usmíval se kouč Mix Paatelainen. Chystal svůj tým na silného soupeře. Jenže Češi se tak zdaleka nepředvedli. „Jsou silní a mají řadu individualit. Ale je pravda, že my jsme byli kompaktnější a kolektivnější. Hráli jsme přesně to, co jsme měli. Druhá půle už se nám tolik nepovedla, český tým nás začal hlavně po stranách mocně tlačit. Děkuji našemu brankáři, že jsme to přečkali,“ liboval si Paatelainen.

Jiráček a Plašil nastoupili na kraji, kde s nimi přitom nepočítáte. Proč?

Postavili jsme fotbalového Daridu, který má střelu zdálky, do středu spolu s Hübschmanem. Plašil měl dělat prostor pro Rajtorala, ale spolupráce byla špatná. Druhá půle už byla podle představ.

Pekhart se znovu dostal jen do jedné šance. Pořád je to pro vás útočník číslo jedna?

Hrál špatně, stejně jako všichni ostatní. Fotbal je týmová hra, podali jsme celkově velmi špatný výkon.

Gól jste ani ve čtvrtém zápase nedali.

Do zakončení se dostávalo víc hráčů, trefili jsme tyč, ale nepadlo to... Věřím, že za měsíc budou kluci rozehranější, klidnější a jistější, že se koncovka zlepší.

Nemáte strach, co takový výkon s mužstvem udělá před duely s Maltou a Bulharskem?

Strach nemám. Je to nepříjemná porážka, ale věřím, že to s týmem nic neudělá. Že si hráči naopak uvědomí, jak musejí hrát a čeho se příště vyvarovat.

Cítíte podobné rozčarování jako před rokem po podobně hořké porážce v Norsku?

Zklamaný jsem po každé porážce, první půle byla špatná po všech stránkách. Ale ano, je to podobné jako po Norsku.

Dá se laxní přístup mužstva vysvětlit tím, že šlo jen o přátelské utkání?

Věřím, že ne, je to přece reprezentace. Chtěli jsme vyhrát, abychom si zvedli sebevědomí před Maltou. To se bohužel nepovedlo.

Reklama

Související témata: