Hlavní obsah

Nechci další facku – a Finové velkou Bílkovi a spol. vyťali. Pokuty přesto nepřijdou

Praha
Aktualizováno

Nastupují-li čeští fotbalisté k přátelskému zápasu, průšvih je ve vzduchu. Loni v létě ostudně vybouchli v Norsku (0:3), úterní teplická blamáž s Finskem (0:1) je s touto ostudou srovnatelná. V říjnu přitom reprezentaci čekají domácí kvalifikační zápasy s Maltou a Bulharskem. „Pohodlným fotbalem nepřehrajeme nikoho, ani Maltu. K úspěchu vede jen nasazení a bojovnost, jaké jsme předvedli na Euru,“ varuje kouč Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér reprezentace Michal Bílek

Článek

Fotbalový masochismus v podání národního týmu pokračuje. Jakmile je pár měsíců v klidu, přijde výbuch, hráči se dostávají pod tlak a ujišťují sebe i fanoušky, že po takové facce se určitě vzpamatují a příště to bude lepší.

Zatím to tak funguje. Češi nakonec zvládli kvalifikaci na EURO 2012, na samotném šampionátu pak prošli do čtvrtfinále. Fanoušci by si však takové propadáky rozhodně odpustili.

Každý takový výpadek fanoušky namíchne

„Již před srazem jsem říkal, že bych radši žádnou další facku nedostal. Chceme postoupit na mistrovství světa, takže potřebujeme vyhrát pokud možno oba říjnové zápasy. To ale musíme hrát aspoň tak, jako v úterý ve druhé půli," přeje si trenér Michal Bílek.

Moc dobře si uvědomuje, jak jeho tým hazarduje s přízní fanoušků. „Věřím, že nám dál zachovají přízeň, ale každý takový výpadek, když diváci poznají, že kluci nehrají naplno, nám strašně škodí," běduje kouč.

Už si však zvykl, že reprezentace musí být stále pod tlakem. „Je to nepříjemné. Takový výpadek pak vždycky při dalším srazu máte v hlavě, stejně jako fanoušci. Jak jsme proti Finům odehráli první půli, to už se nesmí opakovat!" nakázal Bílek, který přiznává, že naposledy byl takto zklamaný právě po výprasku v Norsku.

O přestávce v kabině zvýšil hlas. Pokuty ale hráči za laxní přístup nedostanou. „Ne, o žádných sankcích jsem neuvažoval," ujistil kouč.

Okouknou Dočkala, větší změny nechystají

Vzhledem k velkému počtu zraněných dávali s manažerem Vladimírem Šmicrem už teď nominaci těžko dohromady. Moc „kádrových rezerv" nároďák pro další dvojzápas nemá.

„V Dánsku jsme v sobotu týmovým výkonem získali důležitý kvalifikační bod. Jestliže nám pak nevyšel zápas s Finskem, neznamená to, že bych hráčům dál nevěřil," líčí Bílek. „Důležité teď je, aby kluci pravidelně hráli ve svých klubech. Plašil byl po zranění, rozehraní nebyli ani Jiráček či Rezek, což bylo znát. Pojedeme se podívat třeba na Bořka Dočkala do Norska, nechci však říkat, že v nominaci dojde k velkým změnám," avizuje kouč.

Otázkou je, jak se k týmu postaví fanoušci. S Maltou se hraje 12. října premiérově v Plzni, s Bulharskem pak 16. října v Praze na Spartě.

„V Plzni je teď fotbalová euforie, tak doufám, že pomůže i reprezentaci. Jsou to kvalifikační zápasy a věřím, že kdo s námi byl na Euru, povzbudí nás zase. Patřičnou atmosféru budeme moc potřebovat," žádá Bílek příznivce o další shovívavost.

Reklama

Související témata: