Hlavní obsah

Del Bosque: Rozdíly ve fotbale se každým dnem snižují

Madrid

Trenér úřadujících mistrů světa a Evropy ze Španělska Vicente del Bosque po těsné úterní výhře 1:0 v Gruzii prohlásil, že rozdíly ve fotbale se v současnosti rychle snižují. Úspěšný vstup do kvalifikace o postup na světový šampionát v roce 2014 považuje vhledem k obtížnosti zápasu za velmi cenný.

Foto: David Mdzinarishvili, ČTK/AP

Trenér Španělska Vicente del Bosque.

Článek

"Chci pogratulovat Gruzii k mimořádnému výkonu. Hodně nám to ztížili svým entuziasmem a schopností ubránit všechny naše útoky středem hřiště i po křídlech," ocenil soupeře na webu španělské fotbalové federace kouč, jehož svěřenci si v Tbilisi zajistili vítězství až čtyři minuty před koncem.

"Věděli jsme, že budou dobře organizovaní, kvalitní v defenzivě a silní v útoku, na který si budeme muset dávat pozor. Nebyl to jen výraz zdvořilosti, když jsem před zápasem řekl, že nás čeká kvalitní soupeř," konstatoval Del Bosque.

Utkání ho utvrdilo v tom, že současný fotbalový svět se stává stále vyrovnanějším. "Rozdíly ve fotbale se zmenšují každým dnem. Musíme absolvovat kvalifikační cyklus a nemyslet na nic jiného než na účast na světovém šampionátu," potvrdil jednašedesátiletý trenér.

Favorita vysvobodil až premiérový gól Soldada

Pochválil střídající barcelonské duo Pedro, Cesc Fábregas, jejichž kombinaci zakončil vítězným gólem valencijský Roberto Soldado. "Měli jsme několik možností, jak se pokusit prolomit domácí obranu. Je pravda, že Cesc a Pedro se jejich liniemi dobře pochybovali a díky své inteligenci nakonec našli skulinku," doplnil Del Bosque. Jeho svěřenci prodloužili úctyhodnou vítěznou sérii v evropské a světové kvalifikaci na 23 duelů.

Soldado byl rád, že prvním soutěžním zásahem za reprezentaci napravil zaváhání z konce prvního poločasu. "Důležité je vítězství, po kterém jsme toužili, a díky bohu, že jsem dokázal vstřelit gól a zařídit tři body. Už dříve jsem jednu šanci neproměnil, takže bylo důležité najít další možnost vstřelit kýžený gól," uvedl sedmadvacetiletý útočník, který se nedostal do konečné nominace na poslední vítězné Euro.

"Bylo hodně těžké najít si prostor. Jejich tým rychle reagoval na náš pohyb, ale sám se skoro nikdy nepřesouval, neopouštěl svůj prostor a byl jako zeď. Tohle je důležitý začátek kvalifikace na světový šampionát v Brazílii," doplnil Soldado.

Reklama