Hlavní obsah

Facka od Atlétika nám prospěla, vysvětloval Čech proměnu Chelsea

Přijel v náramně dobrém rozmaru. Aby ne, když jeho Chelsea suverénně vládne anglické Premier League. V úvodních sedmi kolech ještě neprohrála, v sobotu rozstřílela Norwich City 4:1, takže na druhý Manchester United už má čtyřbodový náskok. „V srpnovém Superpoháru jsme dostali od Atlétika Madrid facku a bylo na nás, jak se s ostudou vyrovnáme. Prospěla nám,“ vysvětloval český legionář ve službách Chelsea Petr Čech proměnu, která se od té doby s jeho mužstvem udála.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Petr Čech (vlevo) s koučem Chelsea Robertem Di Matteem.

Článek

Po brilantním ligovém startu a třech výhrách v řadě jste zažili v Monaku ve zmiňovaném zápase o Superpohár kruté vystřízlivění. Ale facka od Atlétika vám paradoxně opravdu prospěla...

Byla to ostuda pro nás všechny, protože zápas s Atlétikem se nám krutě nepovedl. O to víc jsme chtěli dokázat, že šlo o výjimku a že se s utrženou fackou dokážeme vyrovnat. Skutečně nás nastartovala správným směrem, i když samozřejmě škoda, že jsme finále nezvládli, protože škoda každé trofeje, o kterou jsme přišli.

V anglické lize si ale všechno vynahrazujete, neboť na vás zatím nikdo nemá a jako jediní jste zatím neprohráli. Nálada tudíž musí v klubu panovat náramná...

Začátek soutěže se skutečně povedl. Zvládli jsme i derby na Arsenalu, zatímco naši největší soupeři se navzájem obrali o body. Čtyřbodové aktivum pochopitelně představuje výhodu, ale rozhodně nejde o rozhodující náskok. Během příštích sedmi kol může být všechno jinak, protože po reprezentační přestávce nás čeká opravdu náročný program. Hrajeme na Tottenhamu a hned poté doma s Manchesterem United.

Zásadní proměna v porovnání s loňskou sezónou se udála i v tom, že nejenže získáváte body, ale nedostáváte ani góly. V sedmi zápasech jste inkasoval pouze čtyřikrát, což je skvostná bilance.

Bráníme jako tým, v tom to je. Člověk ale nikdy neví... Teď neinkasujeme, ale může přijít zápas, v němž soupeř vystřelí dvakrát na bránu a dostanu dva góly.

Loni jste ale měli pod Vilas Boasem také bránit jako tým a přesto jste inkasovali. V čem se udála největší proměna, když se složení obrany nezměnilo?

Těžko se to vysvětluje, protože ke změnám ve složení zadních řad skutečně nedošlo. Bráníme prostě lépe. A organizovaněji. Hrajeme také ofenzivněji než loni.

Dá se říci, že před rokem všechno stálo a padalo s Drogbou. Nyní dává góly více hráčů...

I to je samozřejmě naše plus a velká přednost. Útočná fáze se prolíná. Vytváříme si šance, proměňujeme je, góly dává víc hráčů, takže soupeř dopředu neví, odkud udeří.

Hodně vám pomohlo i angažování Belgičana Hazarda a Brazilce Oscara, na něž se snáší chvála ze všech stran. Opravdu jsou tak výjimeční?

Hlavně nám pomohlo, že si s Mattou, Torresem či Ramiresem navzájem vyhoví, neboť si fotbalově sedli. Navíc vyznávají podobný styl a způsob hry, který mají v genech, protože brazilský a španělský fotbal k sobě má hodně blízko.

Na ostrovech se ovšem víc než o vašich dosavadních výkonech a bodových ziscích mluví o kauze Terryho a Ashleyho Colea. Prvního viněného z rasismu, druhého z toho, že na Twitteru vulgárně urážel funkcionáře anglické fotbalové asociace, kteří zpochybnili jeho výpověď právě při obhajobě Terryho. Řešíte tuto kauzu také v kabině?

Ne, dokonce o ní máme zakázáno mluvit, protože případ ještě není uzavřený.

Dovedete si představit, že by Chelsea kapitána Terryho potrestala a museli jste hrát bez něj?

Klub má jasně daný disciplinární řád, jemuž podléhají naprosto všichni bez rozdílu věku, postavení a pozice v týmu. Jím se bude vedení Chelsea řídit, ale nemyslím, že by Terry dostal od klubu distanc. Soudní řízení vyhrál, z rasismu nebyl usvědčen a trest dostal jen za nevhodnou urážku, což je velký rozdíl. Teď bude důležité, jaký verdikt vynese FA.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články