Hlavní obsah

Kadlec jako jediný odskákal Finsko, Bílkovi se ale do reprezentace vnucuje

Praha

Propadák v přátelském utkání s Finskem odnesl jako jediný. Mladý sparťanský fotbalista Václav Kadlec (20) po něm vypadl z reprezentačního áčka a je k dispozici jedenadvacítce pro baráž s Ruskem. Svými výkony se však Michalu Bílkovi vnucuje zpátky. Patřil k nejlepším hráčům vítězné pohárové bitvy s Bilbaem a reprezentační výkon zopakoval i proti ostravskému Baníku.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Václav Kadlec (vlevo) v souboji se Schrottem z Admiry.

Článek

Zemětřesení v nominaci předem zavrhl. Jediného sparťana Václava Kadlece tedy z aktérů prohry 0:1 s Finskem pro kvalifikační dvojzápas s Maltou a Bulharskem kouč národního týmu vynechal.

„V poslední době mě svými výkony moc nepřesvědčoval, proto se v týmu nyní neobjevil," vysvětlil minulé úterý trenér Michal Bílek. S dovětkem, že Kadlece by stejně jako další ofenzivní hráče Tecla, Ordoše, Dočkala či Krejčího mohl povolat dodatečně.

Mladý útočník se tak objevil v nominaci jedenadvacítky, kterou čeká baráž o postup na mistrovství Evropy proti Rusku. „Vašek dokáže rozhodovat zápasy. Byl s námi všechny čtyři zápasy loni na podzim, pak se zranil. I když jeho forma není teď úplně nejlepší, protože Spartě se obecně přestalo dařit, dokáže dát gól a pomoct týmu," konstatoval při úterní nominaci kouč Jakub Dovalil.

Výborný proti Bilbau i Baníku

Jako by vyřazení z áčka Kadlece zdravě dopálilo. Dva dny po nominaci se Bílkovi předvedl ve velké formě v bitvě s Bilbaem. A k nejlepším hráčům na hřišti pak Kadlec patřil i v pondělním ligovém duelu s Baníkem.

„Měl jsem dobrý dvojzápas s Feyenoordem, pak i nějaká utkání v lize. Po reprezentační pauze na mě přišel útlum, asi to bylo i zápasem s Finskem. Nevyšel mi a dostal mě trochu dolů. Důležité ale pro mě je, že cítím důvěru od pana Lavičky a snažím se ji splácet," líčí Kadlec své podzimní rozpoložení.

Ujišťuje, že Bílkovi nic nevyčítá. „Sám vím, že zápasy z mé strany nebyly nijak extra dobré. Prostě jsem trenéra nepřesvědčil."

A vzápětí dodává, že návrat do jedenadvacítky pro něj není degradací. „Čeká nás důležitá baráž, neberu to tragicky. Naopak, máme šanci na mistrovství Evropy, a tak se těším."

Pohárová výhra Spartu zase nakopla

Tak jak se Kadlec topil s celou Spartou během série čtyř porážek v řadě, tak se spolu s ní v posledních dnech zvedl. „Výhra s Bilbaem nás všechny nakopla. Nikdo v tom zápase nepodal špatný výkon, zvedl nás všechny," libuje si.

Proti Bilbau trefil tyč a zařídil penaltu. S Baníkem znovu pálil do tyče a gólu se nakonec dočkal. Sice z ofsajdu a po neúmyslné ruce Zápotočného, ale efektními nůžkami přes hlavu. „Takový gól jsem ještě nikdy nedal. Najednou jsem měl míč nad hlavou a bylo to. Nic jiného než nůžky dělat nešlo. Jen jsem doufal, že tam nikdo nedá hlavu, protože by rozhodčí pískal hru vysokou nohou."

Minulou sezónu brzdilo sparťanský talent vleklé zranění. Teď je konečně fit. „Cítím se o hodně líp. Asi je to těmi častými zápasy, zápasovým rytmem. Fyzicky teď zvládnu devadesát minut úplně bez problémů," pochvaluje si Kadlec.

Reklama

Související témata: