Hlavní obsah

VIDEO: Po kolikáté byl Čech v pivovaru ani sám neví, poprvé tu však koncertoval

Jasně, že jedničkou byl zase "Čechino". Do všeho se hrnul jako první. Než se ostatní fotbalisté při exkurzi plzeňským pivovarem rozkoukali, seděl v jednom z nachystaných sálů za bicími a koncertoval s paličkami. Při penaltové exekuci, kdy před ním na plátně poskakoval počítačovým programem stvořený gólman, nedal svému konkurentovi také ani jednou šanci. „Máš ji tam,“ hurónsky zahalekal, když nejdříve vymetl šibenici levačkou, poté pravačkou a do třetice dokonce tak, že pravou nohou střílel zpoza levé. A co teprve když došlo na znalosti o pivovaru...

Fotbalová repre v pivovaruVideo: Sport.cz

 
Článek

I trenér Michal Bílek musel zpozornět. A až bude v přípravě na páteční plzeňský kvalifikační duel s Maltou sepisovat případné exekutory pokutových kopů, možná by si měl na Čecha vzpomenout.

Stacho už mu primát sebral

„Klidně bych na penaltu šel. Tedy, kdyby mě trenér určil," nedělal Petr Čech z penalt žádnou vědu. Je jen otázkou, zda by mu nevadilo, že by v tomto směru primát neměl, neboť dávno před ním se už jeden reprezentační gólman do historie jako první exekutor pokutových kopů zapsal. Jmenoval se Imrich Stacho, v době společného státu chytával za Trnavu a v devětapadesátém v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy vstřelil z penalty gól Irům.

Střelba na počítačem stvořeného gólmana ale strhla celou českou reprezentaci, takže dokonce i kulhající doktor Petr Krejčí se nechal ke střelbě zlákat. „Neměl nárok," ocenil svou trefu, když se od hráčů patřičného aplausu a uznání za bezchybně proměněnou penaltu nedočkal.

Trenér jen protáčel panenky

Pochopitelně že při návštěvě partnera a sponzora českého fotbalu a národního týmu došlo i na exkurzi pivovarem. „Já tady byl už několikrát, ale vždy jsme prohlíželi jinou trasu. Pilsner Urquell," chlubil se ostatním Plzeňák David Limberský. „A co teprve já. Když jsem ještě chytával v Plzni, konaly se klubové valné hromady Viktorky v prostorách pivovaru, se školou jsem tady byl na exkurzi nesčetněkrát, ani bych nedokázal všechny návštěvy spočítat," trumfoval ho Petr Čech.

I on však uznával, že se při každé nové výpravě do míst, kde se zlatavý mok rodí, dozví něco nového. Zvláště když tentokrát dělal fotbalistům průvodce starší obchodní sládek Gambrinusu Václav Berka. A že ten toho o pivu ví!

„Tak jsem si spočítal, že to, co tady stočí během hodiny do půllitrových plechovek, bych pil sedmadvacet let. A to udělám tři piva denně," zasnil se bezpečnostní manažer Synecký, když zaslechl, že z nové plnící linky sjede každou hodinu jedenatřicet tisíc půllitrových a čtyřicet tisíc třetinkových plechovek.

Petržela si řekl o zlatou kartu

„A denně naplníme milión lahví, takže při konzumaci se nemusíte omezovat," provokoval sládek Berka fotbalisty. Trenér Bílek při těch slovech obracel oči v sloup. A to ještě neslyšel Milana Petrželu, který se nenápadně přitočil k manažerovi Plzeňských pivovarů Janu Kovářovi s dotazem: „Nebyla by k mání nějaká zlatá karta na celoživotní konzumaci?"

Kovář se nejprve podivoval, že Moravák odkojený slivovicí projevuje pivní choutky, ale pak s vážnou tváří pravil: „Gambrinus ji zatím nezavedl, ale jednou ji můžete mít." Zda mu zrovna blesklo hlavou, že podobnou prémii vypsal za postup reprezentace na světový šampionát do Brazílie, to už prozradit nechtěl.

U většiny fotbalistů by tím ale zase až takové nadšení nevyvolal, protože pivu moc nedají. Alespoň to unissono tvrdili, i když svůj rekord nevyřkl žádný z nich. „Jsem sice Plzeňák, ale pivař nikoli. Dám si jedno za „x" měsíců," hlásil Petr Čech.

V plzeňském Gambrinusu k tomu ani neměl příležitost, protože na konzumaci završující každou exkurzi nedošlo. Jakmile totiž prohlídka skončila, zavelel trenér Bílek, že se jede na večeři do hotelu. Bez ochutnávky, protože v pátek se hraje kvalifikace s Maltou.

Reklama

Související témata: