Hlavní obsah

Můj gól viděli všichni, jen já ne, říká probuzený střelec Pekhart

Karel FeltPrávo

Na gól v reprezentačním dresu čekal třiadvacetiletý útočník Norimberku Tomáš Pekhart dlouhých 681 minut. Dal ho až ve svém sedmnáctém zápase, ale v kvalifikačním boji s Maltou to byla trefa vítězná.

Foto: David W Cerny, Reuters

Tomáš Pekhart se raduje z premiérové reprezentační branky.

Článek

Dlouho jste byl pod velkým tlakem. Cítíte úlevu?

Obrovskou. Spadl mi kámen ze srdce. I když jsem se snažil si to vůbec nepřipouštět a poctivě jsem se připravoval na každý zápas, úplně tomu neuniknete. Moc mi pomohli spoluhráči a samozřejmě trenér Bílek, který mě podržel. Jsem rád, že to dlouhé čekání mám za sebou.

Co se honí hlavou útočníkovi, když nestřílí góly?

Příjemné to není, ale bral jsem to tak, že takové období přijde i na mnohem lepší hráče, než jsem já. Třeba Torres nebo Rooney měli také dlouhou sérii bez gólu a to jsou nějací borci. Mně něco takového postihlo poprvé v kariéře, nikdy předtím jsem dlouhý půst nepoznal. Vždyť třeba v jednadvacítce jsem dal rekordních sedmnáct gólů.

V áčku jste kolikrát ale ani neměl z čeho vystřelit, nedostal jste pořádný centr nebo přihrávku...

Nevymlouvám se, ale v mnoha zápasech jsem opravdu byl vpředu odříznutý, nedostal jsem pořádný míč. Já nejsem sprinter, abych utekl do brejku. Když nemáte z čeho zakončovat, to se pak hraje špatně.

Spalo se vám dobře po první brance v seniorské reprezentaci?

Moc ne... Ale s tím gólem to nemělo nic společného, protože já usínám špatně po každém utkání. Zaberu tak mezi druhou třetí ráno. Ani nevím, kolik bylo tentokrát. Převaluju se, hlavou se mi honí všechno možné.

Svůj premiérový gól jste vlastně ani pořádně neviděl, protože jste byl otočený zády k bráně. Kdo ho viděl v hledišti z vašich blízkých?

Vlastně všichni. Byli tam rodiče mí i mé přítelkyně, ta samozřejmě také nechyběla. Pak kamarádi a přijela rovněž velká skupina lidí ze Sušice, odkud pocházím. Všichni ho viděli, jen já ne...

S Theem Gebre Selassiem bydlíte na pokoji, oba jste dali Maltě gól hlavou. Přeli jste se, který byl hezčí?

Kdepak, to ne. Oba jsme ale samozřejmě spokojení. Je dobře, že nám to tam padlo oběma, a navíc shodně v sedmnáctém zápase za národní mužstvo. Teď nás to bude něco stát.

V reprezentaci to je hodně drahé?

Není to málo, ale tohle zaplatíme rádi. Určitě to je víc, než jsem platil třeba ve Spartě. V Německu se za první gól nic nedává, tam tyhle zvyky nejsou.

Jak se vám hrálo v Plzni?

Na novém stadiónu jsem tam byl poprvé, je pěkný. A atmosféra byla skvělá. Přišlo hodně lidí, nakonec přišly i mexické vlny a velký potlesk. Diváci nám hodně pomohli. Vychutnal jsem si to naplno ale až po vystřídání, kdy jsem mohl koukat po tribunách.

Může vám pomoci tenhle gól i v Norimberku?

Doufám, že ano. My jsme začali v bundeslize výborně. Psalo se o nás jako o překvapení soutěže. Hráli jsme dobře, dal jsem jeden gól. Po třech vítězstvích jsme dokonce bojovali s Frankfurtem o první místo v tabulce. Ten zápas jsme ovšem smolně prohráli a od té chvíle utrum. Čtyřikrát bez bodu... Doufám, že po reprezentační pauze se to zase obrátí. Čeká nás souboj s Augsburgem, ten musíme vyhrát a chytit se.

Cítíte se v optimální formě?

Proti Maltě jsem se cítil výborně, snažil jsem se hrát aktivně. Hodně mi pomohlo, že jsem nebyl na hrotu tak sám jako v jiných zápasech. S Honzou Rezkem jsme si perfektně vyhověli. Jaká forma opravdu je, se ale ukáže až v úterý s Bulharskem a v dalších zápasech.

Věříte, že by vám to teď mohlo padat do brány častěji?

Samozřejmě.

Takže hned v úterý?

Slíbit se to nikdy nedá, ale bylo by to ideální.

Malta a Bulharsko jsou kvalitativně hodně rozdílné týmy, dají se vůbec nějak srovnat?

Dost dobře ne, Bulhaři jsou mnohem výš. Pro nás je určitě dobře, že za ně už nehraje Berbatov. Znám ho osobně, to je vynikající útočník. Nikoho dalšího neznám, ale dostali jsme o nich dost informací, viděli je na videu. Cíl pro tohle utkání je jasný. Vyhrát! Moc by nám to pomohlo. Bulhaři doma dvakrát remizovali, budou si chtít z Prahy určitě něco odvézt, ale to jim nesmíme dovolit. Máme na to a věřím, že nám pomůže i plná Letná.

Reklama