Hlavní obsah

Už jsem se naučil s tlakem na mé odvolání žít, bránil se po nepovedeném duelu s Bulharskem Bílek

Praha
Aktualizováno

Už si zvykl. „A hlavně jsem se s tím naučil žít,“ reagoval kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek na hlasy a dokonce i petice požadující po bezgólové remíze s Bulharskem a výkonu, který národní tým předvedl, opět jeho odvolání. „Je snad k němu důvod? Spousta lidí by si samozřejmě přála, abych u národního mužstva skončil, ale nevím, proč by mělo dojít k výměně,“ stál si trenér na svém, i když i jemu je jasné, že pouť jeho týmu kvalifikací o postup na mistrovství světa v Brazílii se úterní remízou zkomplikovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vlevo) a manažer národního celku Vladimír Šmicer před úvodním utkáním kvalifikace o postup na mistrovství světa v Dánsku.

Článek
Fotogalerie

V duelech s Maltou a Bulharskem jste počítali s dvěma výhrami, dokonce i první muž českého fotbalu Miroslav Pelta se nechal slyšet, že pokud nezískáte šest bodů, bude z toho všechny bolet hlava. Neobáváte se teď jeho reakce?

Znáte Peltu...

Právě...

Jaká by tedy měla jeho reakce být?  Máme ze tří kvalifikačních zápasů pět bodů a pozici prakticky stejnou, jako Dánové či Bulhaři, proto reálná šance bojovat o druhé místo ve skupině existuje.

Takže žádný strach z předsedových příštích kroků? Z reakce generality zasedající ve výkonném výboru?

Je snad důvod k mému odvolání? Objektivně ho nevidím. Spousta lidí by si samozřejmě přála, abych u národního mužstva skončil, ale podle mého není důvod, aby došlo k výměně. A proto by mě odvolání osobně překvapilo.

Takže se nevzrušujete panující nespokojeností z výkonu, který váš tým proti Bulharům hodinu předváděl a z bodů, které ztratil?

I my jsme chtěli vyhrát a předvádět fotbal, který by se lidem líbil, ale hrajeme prostě to, na co momentálně máme.

Myslíte, že podobné vysvětlení přijmou?

Ale to je přece realita. Po evropském šampionátu jsme přišli o Baroše, který v národním mužstvu skončil, zranili se Rosický, Pilař a Kolář, což se zákonitě na kvalitě ofenzívy reprezentačního týmu muselo projevit. Nemluvě o tom, že vypadli třeba i zranění Chramosta, Krejčí, s nimiž jsme počítali, že ani Necid nenaskočil v Rusku do sestavy svého mužstva tak rychle, jak jsme předpokládali.

To je pochopitelně realita, která ovšem přece jen kontrastuje s tím, že třeba v závěrečné půlhodině duelu s Bulharskem, stejně jako předtím v přípravě s Finskem, váš tým ve svých řadách kvalitu našel, k náporu se vzepnul a protivníky přehrával. Proč ale až v poslední půlhodině?

Protože neumíme hrát a prosadit se proti protivníkům, kteří jen úporně brání, což byl případ Bulharů i Finů. Chybí nám prostě kvalita v ofenzívě, scházel lepší pohyb, do šestnáctky chodilo málo míčů, abychom mohli využít kvalit Pekharta, neprosazujeme se v soubojích jeden proti jednomu.

Realitě odpovídající zdůvodnění. Ale proč tohle všechno v sobě vaši svěřenci nachází v závěru zápasů? Proč jsou schopni v poslední půlhodině Bulhary přehrávat, vynutit si tlak, přitisknout protivníka k bráně?

Protože nám vyšlo střídání a s příchodem Daridy a Vydry jsme zlepšili pohyb a tudíž se dostávali i k zakončení, protože jsme vsadili na větší riziko, hru otevřeli a do ofenzívy se tudíž zapojovalo víc lidí. Svou roli ale sehrávalo i to, že úporně bránící Bulhaři museli dlouho běhat bez míče a proto jim logicky docházely síly.

Neměl jste vsadit na větší riziko dřív? Hrát odvážněji? Nasadit proti soupeři, o němž jste přece předem věděl, že bude jen úporně bránit, třeba dva útočníky?

Na evropském šampionátu se našla jen dvě mužstva, která hrála na dva útočníky. V tom to není...

Ve slabém výkonu Pekharta ale možná ano. Vy ho ale přesto pořád hájíte a tvrdíte, že má vaši důvěru. A to přesto, že se vůbec neprosadil! Jak dlouho ho míníte preferovat na úkor Vydry či Lafaty?

Vsadil jsem na něj, protože se střelecky prosadil proti Maltě a já mu věřím. I proto, že hraje bundesligu. Jakmile ale nebude hrát dobře a nebude se prosazovat, ze sestavy vypadne stejně, jako by se to stalo i jiným hráčům.

Nad nedostatečnou ofenzívou naříkáte dlouhodobě, čemuž se nelze divit, když už v pěti zápasech nedalo vaše mužstvo gól. Existuje ale z tohoto začarovaného kruhu cesta ven? Jste schopen s týmem něco provést?

Národní celek není o velkém trénování. Mám dva tréninky a jde se na zápas. Pak záleží na šťastné ruce...

Vy jste ji příliš šťastnou neměl, neboť jen Maltě bylo vaše mužstvo schopno dát v posledních utkáních gól... Věříte vůbec ve zlepšení?

Samozřejmě, i když zároveň vnímám současnou realitu. S výjimkou Čecha a Rosického nemáme hráče, kteří by působili v předních evropských klubech, jako tomu bylo dřív. Současní reprezentanti hrají v klubech průměrných, kde navíc bojují o místo v základní sestavě, což je i případ Jiráčka či Gebre Selassieho. Na jejich sebedůvěře a následně výkonech se to musí  projevovat.

Tím ovšem nevysvětlujete víru ve zlepšení...

Musíme věřit, že se zmiňovaní hráči prosadí, o čemž jsem přesvědčen, doufat, že se Rosický a Pilař uzdraví, že začne pravidelně hrát Necid, že se budou prosazovat Vydra, Tecl či Kadlec. Pak by měla ofenzivní síla mužstva narůst a i potřebná pohoda, která nám chybí, by se měla dostavit.

Takže jste dál přesvědčen, že svůj post ustojíte a mužstvo alespoň do baráže dovedete?

Už jsem si zvykl na tlaky na mé odvolání. Zažívám je od samého začátku, co jsem se funkce ujal, přicházely v kvalifikaci, před evropským šampionátem i po něm. Není to jednoduché, radost z toho nemám, ale opakuji, že jsem s tím naučil žít, i když by se mně pracovalo samozřejmě lépe, kdybych cítil podporu. Já ji nemám, ale i tak udělám vše proto, abych splnil cíl, jímž je postup na mistrovství světa. Ani já nejsem spokojen s hrou, kterou jsme proti Bulharům šedesát minut předváděli, ale podstatné pro postup do Brazílie jsou body, jimž se v kvalifikaci podřizuje prostě všechno.

Za současné konstelace a při suverenitě Itálie to už ale vypadá jen na boj o druhé místo ve skupině. A to při bodových ziscích vašich konkurentů v ostatních skupinách nemusí účast v baráži garantovat. Připouštíte si tuto eventualitu?

Přečkali jsme velmi těžké období, máme pět bodů a nepropadáme panice, i když situace v naší skupině je špatná. Italové se odtrhli a je nám jasné, že teď se strhne velký boj o druhé místo. Přitom si pochopitelně uvědomujeme, že ani z druhé příčky se do baráže dostat nemusíme. I proto chceme získat co nejvíc bodů, i proto jsme chtěli nad Bulharskem vyhrát. Naše síla ale není momentálně taková, abychom se výrazně prosazovali.

Je schopen trenér Bílek dovést reprezentaci na světový šampionát v Brazílii?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
Celkem hlasovalo 48294 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články