Hlavní obsah

Bílek může být v klidu. Nemusí být všichni na jedné lodi, důležité je, aby na ní zůstal Pelta

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Nemusí mít skutečně obavy. Žádná petice kouče Michala Bílka od reprezentace nesmete. A nějaké ankety - tu naši nevyjímaje - už s jeho pozicí teprve nezacloumají, byť by v ní hlasovaly desetitisíce fanoušků. Pravdou je, že nemají až tak úplně objektivní výpovědní hodnotu, protože i podle sociologů na ně klikají nebo se pod ně podepisují vesměs fanoušci negativního ladění, zatímco ostatní nedávají svůj postoj touto cestou najevo. Mnohem podstatnější v současných debatách o Bílkově setrvání u národního týmu je ovšem postoj „velkého čápa“.

Foto: Sport.cz

Pokud bude Miroslav Pelta (vlevo) s trenérem na jedné lodi, může být Michal Bílek v klidu.

Článek
Fotogalerie

Samo sebou prvního muže českého fotbalu Miroslava Pelty, protože na něm je, zda chce - řečeno společně s manažerem Šmicrem - setrvat se současným Bílkovým realizačním týmem na jedné lodi.

Docela pochopitelné, že se reprezentační manažer po kvalifikační partii a ztracených bodech s Bulharskem pustil do filipiky. Logické, že hájil trenéra a jeho setrvání u mužstva.

„Nerozumím, co se tady zase rozpoutává? Je mi z toho smutno," reagoval Vladimír Šmicer třináct hodin po utkání na dotazy, jak trenér Bílek vnímá opětovně gradující tlak na svou osobu, zda registruje petici volající po jeho odvolání a neobává se o místo.

Bílek si je jím jistý a proto tvrdil, že navzdory mizernému výkonu trvajícímu celou hodinu nevidí objektivní důvody, aby o něj přišel, Šmicer mu přispěchal na pomoc svou argumentací.

Šmicer: I za Brücknera se hrálo zezadu

Založenou na racionálních argumentech, kdy třeba vypočetl, že..."v pěti nejlepších evropských ligách hraje řádově sto klubů, v nich čtyři sta útočníků a mezi nimi pouze dva naši - Pekhart v Norimberku a Kozák v Laziu". Podloženou ale i reminiscencemi na minulost a vlastní kariéru v reprezentaci („I my hráli špatně. Za Brücknera se také hrálo zezadu, ale měli jsme prostě hráče pro rychlé brejky. Baroš, Poborský, Rosický, já, Nedvěd, to byla síla."), a nakonec vygradovanou emocemi, jež na něm byly patrné.

To právě v případě řečnického apelu, zda jsme všichni v rozbíhající se kvalifikace na jedné lodi, či nikoli.

Není totiž podstatné, zda skutečně všichni chtějí sdílet onu pomyslnou Bílkovu a Šmicrovu loď, důležité pro reprezentaci a trenérovu budoucnost je, zda na ní míní setrvat fotbalový šéf Pelta. Před kvalifikačním dvojzápasem s Maltou a Bulharskem se mohl vyjádřit jakkoli, stejně jako se dala a dají jakkoli vyložit i jeho slova o bolavých hlavách v případě ztracených bodů a eventuálních krocích, jež by podnikl.

Ostatně Bílkova replika: "Znáte pana Peltu" o tom svědčí.

Hráči za Bílkem stojí...

Pelta je skutečně známý tím, že mu je populismus cizí, takže trenéry podrží a na hráče dá. Ostatně ti, co prošli jeho Jabloncem, se něco navyprávěli, jak jim třeba před trenérem vyměřil pokutu, aby jim ji formou odměny zase bokem vrátil. Spontánní reakce reprezentantů při návratu z baráže o EURO, kdy na letišti v černohorské Podgorici skandovali jeho jméno coby budoucího prezidenta svazu, také mnohé vypovídá o vztazích Pelty k fotbalistům a fotbalistů k Peltovi.

A on si je dobře vědom - a v rozhovorech pro Sport.cz to také několikrát vyjádřil - že hráči za Bílkem stojí a jdou, takže jejich postoje vyslyší. Obzvlášť v kvalifikaci, jež se sice remízou a předváděnou hrou proti Bulharsku zkomplikovala, ale zatím jen zkomplikovala.

Proto nemusí mít trenér Bílek skutečně žádné obavy o své křeslo. Natož aby je měl z nejrůznějších petic a anket. Pro něho totiž není podstatné, aby všichni byli na jedné lodi, důležité je, aby na ní zůstal společně s realizačním týmem „velký čáp" Pelta.

A ten ji přes různě parafrázované výroky, jež je možné vyložit i jako ono peltovské „bububu", v tuto chvíli rozhodně neopustí.

Je schopen trenér Bílek dovést reprezentaci na světový šampionát v Brazílii?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
Celkem hlasovalo 48294 čtenářů.

Reklama