Hlavní obsah

Horvátha bych si uměl v týmu představit, tvrdí manažer reprezentace Šmicer

Karel FeltSport.czPrávo

Manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer (39) se po utkání s Bulharskem hodně emotivně zastal před novináři trenéra Michala Bílka. Také ho mrzí, že mužstvo nehraje dobře, ale nevidí důvod k výměně kouče a sám by tu funkci dělat nechtěl...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér reprezentace (vlevo) Michal Bílek a manažer Vladimír Šmicer

Článek

Co vás tak rozpálilo, že jste se pustil do vzrušené diskuse s novináři?

Především přístup některých médií, která bez ohledu na argumenty nechtěla naše vysvětlení situace pochopit a vedla tiskovku jednoznačně proti Bílkovi. To je špatně. Mám dojem, že ať Michal udělá cokoliv pozitivního, vytáhne se vždycky to, co se nepovedlo, a je před veřejností systematicky očerňován. Tohle škodí reprezentaci i samotným hráčům. Vadí mi to.

To je ale přirozené, že novináři kritizují, když mužstva hraje špatně. Těžko jim můžete říkat, že jsou s vámi na jedné lodi. Jejich role je jiná, než hájit nekoukatelný fotbal a špatné výsledky. Nemyslíte?

Já nechci, aby hájili nekoukatelný fotbal a špatné výsledky. Chtěl jsem svým vystoupením říct, že se mi nelíbí jen kritika za každou cenu, bez ohledu na fakta a realitu. A na té jedné lodi... Tím jsem chtěl říct, že bychom měli mít společný zájem na úspěších českého fotbalu. Rozhodně ne, že musí psát to, co my chceme. Do práce jim nemluvím a chápu, že k jejich práci patří mluvit do té naší. Ale připadá mi, že cíl by měl být společný, i když každý jdeme jinou cestou.

Fanoušci jsou hodně nespokojení. Podepisují petice pro odvolání kouče Bílka. Vám se to nelíbí, ale divíte se jim po výkonu s Bulharskem?

Nedivím a chápu je. Ale věřte mi, že nás výkon a výsledek také mrzí, i samotné hráče to štve. Chtěli vyhrát. Bohužel hodinu nehráli dobře. Ale vadí mi kampaň proti Bílkovi.

Jenže oni logicky za špatnými výkony vidí práci trenéra...

Ten mužstvo připravuje, ale na hřišti za něj kopat nemůže. Když hráči neplní to, co si řekneme před zápasem, určitě to není proto, aby podrazili trenéra, ale proto, že se jim prostě nedaří. Znám to z vlastní praxe. Kolikrát jsem také nehrál fotbal, ale trápil se.

Chápu, že jako manažer jste součást týmu, ale nezastáváte se Bílka spíš jako kamaráda než kouče? I vy byste měl být naštvaný z toho, co tým pod jeho vedení předvádí...

Znovu opakuji. Výkon proti Bulharsku a hlavně výsledek mě štvou a mrzí jako všechny v týmu. Ale protože znám podrobně situaci v mužstvu, vím, že vina neleží na Bílkovi nebo jenom na Bílkovi. A co se týká toho zastávání, my jsme kolegové, žádní velcí kamarádi, takže se ho zastávám jako kouče, který za sebou má i dobré výsledky. Postup na EURO a čtvrtfinále, to je úspěch.

Tím se oháníte pořád. Máte pocit, že mužstvo v kvalifikaci hrálo krásný fotbal?

To netvrdím, ale kvalifikace ani šampionáty se nehrají na krásu, nýbrž na výsledky. Krásu přidá jen tým, který na to má, a když mu ji soupeř dovolí. U nás se ale snižují i dobré výsledky třeba tím, že Černá Hora byla v baráži slabá. Už se nevidí, že dvakrát remizovala s Anglií a teď vyhrála na Ukrajině. To jsou fakta. A v baráži jsme hráli dobrý fotbal. Kromě zápasu s Ruskem jsme hráli dobře i na šampionátu. Ve čtvrtfinále nás porazil Ronaldo, bez něj bychom podle mne s Portugalci neprohráli. V tom je ten rozdíl. My Ronalda nemáme. Buďme realisty, nemáme už hráče, které jsme dřív měli. A tohle jako by nikdo nechtěl vidět.

Ale pochopte fanoušky, že chtějí, aby česká reprezentace zase válcovala soupeře...

Válcovala? Já si nepamatuji, že bychom někdy soupeře válcovali, jako v současnosti Španělé.

V roce 1996 jste hrál v mužstvu, které přivezlo z mistrovství Evropy stříbro. V roce 2004 jste byl u bronzu. To přece byla výborná mužstva nebo, ne?

Je příjemné, že jsme takhle glorifikovaní, ale my jsme hodně bránili. V roce 1996 jsme odehráli ve skupině výborný zápas s Itálií a poločas s Ruskem. Ve čtvrtfinále jsme vyhráli krásným gólem Poborského, ale nebyli jsme lepší než Portugalci. A v semifinále jsme horko těžko ubránili zápas s Francií do penalt, v nichž jsme byli ti šťastnější. V roce 2004 jsme měli skutečně výborný tým a hráli i krásný fotbal, ale v semifinále s Řeky nám chybělo to štěstí z Anglie.

Bála se vás celá Evropa...

Neřekl bych, že bála. My jsme také vycházeli ze zabezpečené obrany do brejků. Je fakt, že na takovou hru jsme měli kvalitní hráče jako Poborského, Nedvěda, Rosického, Kollera, Galáska, Jankulovského, Baroše... Snad mohu počítat i sebe. I my jsme ale měli slabší zápasy a trápili se s outsidery z Malty nebo Faerských ostrovů. Na Islandu jsme dokonce prohráli. Nikoho jsme vysloveně neválcovali, rozhodně ne soupeře, kteří nám byli výkonnostně blízko. I Brückner vycházel ze zabezpečené obrany, ale měl silnou ofenzivu, a když bylo třeba, šel do rizika a všechno vrhnul do útoku.

Bílek řekl, že tohle mužstvo na víc nemá. Věříte tomu, že současné mužstvo dokáže zahrát lépe?

On řekl, že v utkání s Bulharskem hrálo to, na co momentálně má. Nikoliv, že na víc nemá. To je rozdíl. A kdybych nevěřil, že se může zlepšit, tak by nemělo cenu u toho být. Až se uzdraví Rosický, Pilař a Kolář, budeme určitě silnější.

Tak je problém v tom, že Bílek neumí z hráčů dostat, co v nich je...

O tom můžeme diskutovat. Ale kdyby z mužstva nebyl schopen dostat, co v něm je, pak by nepostoupil na EURO a už vůbec ne do čtvrtfinále.

Trenér Brückner z vás ale vyždímal maximum nebo ne?

Jak se to vezme... O Chovancovi se říkalo, že to také nedokázal, ale chyba byla hodně v nás, měli jsme to v hlavách hozené jinam. Brückner už měl jiný, vyzrálejší tým, protože nám došlo, že škodíme i sobě. Tím v žádném případě nesnižuji jeho kvality. A vidíte, nakonec ho média vyštvala jako Chovance, Radu a jak se o to snaží u Bílka. Když skončili Poborský, Nedvěd, měl problémy i Brückner, a musel pryč. Dneska ho ti, kteří ho vyštvali, vzývají...

Jsou ale trenéři, kteří vyždímají i z horších hráčů netušené výkony. Proč to nedokáže Bílek?

Tohle platí v lize, kde pracujete s hráči denně. V reprezentaci na pořádnou přípravu nemáte čas. Za dva tři tréninky moc nestihnete. Tam to je o vhodném výběru hráčů, sladění, oprášení standardek, nácviku čehosi nového podle soupeře, taktice a pak už můžete jen doufat, že jste měl šťastnou ruku, Když ne, křižují vás média a fanoušci do příštího zápasu nebo do dalšího, než vyhrajete. A vybírat můžete jen z toho, co je k dispozici. A naši hráči venku, až na výjimky, zrovna nezáří.

Opravdu dělá tak velký rozdíl fakt, že současní hráči nehrají ve špičkových klubech?

Obrovský! Většina z nás hrála, nikoliv bojovala o místo v sestavě, ve velkých klubech, jako byl Arsenal, Chelsea, Liverpool, Benfica a další. A to ještě Grygera s Galáskem byli v Ajaxu, Koller v Monaku, Ujfaluši ve Fiorentině. Dnes kluci bojují o místo i v průměrných bundesligových klubech. V těch nejlepších jsou jen Čech a Rosický. To je realita.

Nejhůř jsou na tom asi útočníci?

Přesně tak. Když vezmeme kluby z pěti nejlepších ligových soutěží v Evropě - anglické, španělské, německé, italské a francouzské, přidáme pár špičkových klubů z dalších zemí, aby jich bylo dohromady sto, a řekneme si, že v každém jsou čtyři kvalitní útočníci, pak mezi těmi čtyřmi sty máme jen dva - Pekharta v Norimberku a Kozáka v Laziu. A to je strašně málo.

Proč těm současným neporadíte? Můžete vůbec mluvit do sestavy?

Mluvím s nimi, říkám svůj názor, ale na hřišti je to jen na nich, tam to neovlivním. Co se týká sestavy, hodně o ní diskutujeme, ale poslední slovo má trenér, protože ten nese odpovědnost.

Zmínil jste, že až se uzdraví ofenzivní hráči, bude lépe. Co do té doby?

Nebudeme se jen modlit, ale budeme hledat především výbušné hráče, jako jsou Vydra nebo Darida. Kadlece také nikdo nevyřadil, jen nebyl po slabších výkonech nominován. Sledujeme Tecla, Krejčího i další. Dostanou šanci. Někteří ze stávajících hráčů nás nepřesvědčili a nebudou povoláni, ale nezlobte se, jmenovat teď nebudu. Musíme si podzim nejprve pořádně rozebrat.

Dočkala, který dává góly v Norsku, nesledujete?

Sledujeme, ale viděli ho ti, kteří ho tlačí do mužstva? My ano, a třeba v utkání Trondheimu s Leverkusenem nic moc neukázal. Rozhodli jsme se tedy pro Rajtorala, ale Dočkala sledujeme dál, a když se mu bude dařit, také dostane šanci.

To tvrdíte pořád, že o tom či onom víte a dostane šanci...

Ono těch příležitostí moc není, většinou jen dva přípravné zápasy za rok. Pak jste před volbou. Svolat po delším čase osvědčené hráče a něco oprášit a zkusit, nebo dát příležitost novým. Teď se spíš přikloníme ke druhé variantě. Jít u nás do rizika, že postavíte v kvalifikaci nevyzkoušeného hráče a on vyhoří, je strašně nebezpečné. Když to neděláme, jsme kritizovaní, když to uděláme a nevyjde to, schytáme to ještě víc.

Co zkusit i starší hráče, třeba Horvátha...

Horvátha bych si uměl v týmu představit třeba na krátkodobou výpomoc. Zvažovali jsme to i s Michalem. Ale přednost dáváme při srovnatelných výkonech mladším hráčům. Jako třeba v případě Koláře versus Štajnera před EURO. Nikdy ale neříkám nikdy... Nejbližší kvalifikační zápas ovšem hrajeme za čtyři měsíce, a to je daleko.

Uměl byste si představit u reprezentace jiného trenéra, než Bílka?

Uměl neuměl... O tom to není. Já nevidím důvod pro jeho odvolání. Pořád jsme reálně ve hře o postup na mistrovství světa, byť třeba přes baráž. Mužstvo jde za ním, což je důležité. Nikdo nejsme bez chyby, ale proti Bílkovi se vede nesmyslná kampaň. Nezávidím mu.

Což kdybyste vzal reprezentaci jako trenér vy?

Ne! Nemám ani licenci, a když vidím, co se u nás kolem trenérů děje, přešla mě i chuť si ji udělat. Českou reprezentaci bych určitě nechtěl trénovat. Nebojím se práce ani tlaku, ten je velký na trenéry všude na světě, ale v Česku se na trenéry reprezentace pořádají štvanice. A po tom netoužím. Fotbal je hra, zábava, ale když lidé ztratí soudnost a jsou zlí... Z toho je mi smutno.

Je schopen trenér Bílek dovést reprezentaci na světový šampionát v Brazílii?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
Celkem hlasovalo 48294 čtenářů.

Reklama