Hlavní obsah

Neymar jako Pelé. Na MS bude zářit a do Evropy ani chodit nemusí, má jasno kouč Brazilců

Rio de Janeiro

Je mu teprve dvacet let, přesto se z něj má stát hlavní tahoun Brazilců na domácím mistrovství světa ve fotbale. Útočník Santosu Neymar hraje v plánech nového trenéra „Kanárků“ Luize Felipe Scolariho velkou roli. Zkušený kouč v rozhovoru pro server FIFA.com naznačil, že z Neymara udělá hlavní hvězdu reprezentace, která bude v roce 2014 na domácím šampionátu pod velkým tlakem. A brazilský talent je prý natolik vyzrálý, že situaci zvládne.

Nominovaná branka Neymara na Gól roku 2012.

 
Článek

Hvězda Santosu si v brazilské reprezentaci pomalu vydobyla neotřesitelnou pozici. V 27 utkáních za národní tým skóroval Neymar už sedmnáctkrát a je novou modlou fanoušků. Všichni Brazilci doufají, že dvacetiletý hráč Santosu dotáhne za rok a půl na domácím šampionátu „Kanárky" k šestému titulu mistrů světa.

A nový kouč Scolari na něj bude hodně sázet. Neymar se podle jeho slov může vyrovnat legendám typu Pelého nebo Ronalda. „Už takový Pelé zářil na mistrovství v roce 1958 a to mu bylo teprve osmnáct a předtím nebyl žádnou hvězdou! Ronaldo se prosazoval, když mu bylo devatenáct nebo dvacet let. Už v mládí střílel góly za Eindhoven a pak i Barcelonu. Myslím, že Neymar je stejně talentovaný a pracovitý, budeme na něj hodně spoléhat," líčí Scolari.

„Nevidím nic špatného na tom, že dvacetiletý nebo o rok starší hráč bude naší hlavní hvězdou," doplnil brazilský trenér. Neymar podle něj vyrostl v takticky velmi zdatného hráče. „Nejde pouze o to, že má výbornou techniku. Takticky se za poslední rok hodně zvedl, je vidět značný pokrok," pochválil Scolari svého svěřence.

Na rozdíl od většiny světových fotbalových person zastává Luiz Felipe Scolari názor, že Neymar nemusí přestoupit do Evropy, aby se mohl porovnávat s těmi nejlepšími fotbalisty. „Myslím, že za rok už bude vedle Messiho s Ronaldem v trojici nejlepších hráčů, mezi kterými se bude vybírat držitel Zlatého míče. Ale do Evropy chodit nemusí, každý, kdo ho zná, vidí, že v Santosu roste mílovými kroky. A takhle to klidně může být i dál," uzavřel brazilský trenér.

Reklama

Související témata: