Hlavní obsah

Lehce zfetovaný Rosický hned věděl, že je zle. Z nároďáku přesto utéct nehodlá

Praha
Aktualizováno

Jeho smůle snad nebude nikdy konec. Zase se po dlouhodobém zdravotním výpadku vrací do sestavy Arsenalu, na srazu fotbalové reprezentace před středečním utkáním v Turecku se pak její kapitán Tomáš Rosický hlásil poprvé od červnového mistrovství Evropy. „Jsem rád, že jsem zpátky. Fotbal mi hrozně chyběl, teď se hlavně potřebuji rozehrát,“ oddechl si záložník, na jehož návrat nároďák toužebně čekal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický se v doprovodu svého otce Jiřího (vlevo) hlásí na srazu fotbalové reprezentace před přátelským utkáním v Turecku.

Článek
Fotogalerie

Zase jste zůstal na dlouhé týdny na marodce. Nenapadlo vás, že pokud byste skončil v reprezentaci, prodloužíte si tím kariéru?

Spousta lidí mi radila, ať si to takhle ulehčím. Jiní by to udělali, já si ale rychle řekl, že by to byla škoda. Dokud mi to na hřišti jde... Byl jsem zklamaný hlavně z toho, že byla potřeba další operace. Jenže jak z toho kolotoče vypadnu, začne mi fotbal hrozně chybět. Hlavou se to honí, jasně. Jezdil jsem ale na srazy vždycky rád. Jak můžu, přijedu.

Když jste v červnu odstoupil po prvním poločase utkání s Řeckem, tušil jste, že budete zase marodit tak dlouho?

Hned v Polsku mi sice po prvním vyšetření řekli, že tam nic není, ale já měl špatné tušení. Při vyšetření mě lehce zfetovali, že jsem viděl balon třikrát a doktora pětkrát, a přesto jsem bolest cítil. To už jsem věděl, že něco je špatně...

Netlačil pak na vás Arsenal, abyste s reprezentací skončil a soustředil se už jen na klub?

Nadšení z mého zranění nebyli, což chápu. Hned první vyšetření v Londýně ukázalo, že mám naprasklou achilovku. Reprezentaci mi ale nezakázali.

Zápas Turecko – Česká republika se hraje ve středu od 19:15 SEČ, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

A co vy, neměl jste už chuť na všechno se vykašlat?

Ne. Fotbal mě pořád baví, mám ho rád, takže dělá všechno pro to, abych se vrátil. To je pro mě jasná a jednoduchá motivace.

Za Arsenal zatím pořádně nehrajete, a už se s nároďákem harcujete do Turecka. Ani to „Kanonýrům" nevadí?

Bavil jsem se o tom s trenérem. Neměl nic proti – tím pádem to pro mě bylo vyřešené. Potřebuju po zranění hrát, natrénovaný jsem. Chybí mi zápasová práce, proto jsem přijel.

V jakém jste stavu?

Momentálně žádný zdravotní problém nemám, cítím se dobře. Vůbec se nemusím na hřišti šetřit, mám čistou hlavu. Když hraju, nic na mně nepoznáte.

Než přestoupil do Paris Saint-Germain, zatrénoval si minulý týden s Arsenalem David Beckham. Bylo to pro mužstvo velké pozdvižení?

David s námi již před dvěma sezónami nějaký čas strávil, tak to zase nebyla tak velká událost.

Kouč Wenger ale tvrdil, že Beckham je inspirací pro mladé.

Trénoval s námi jednou. Tak nevím, jestli od něj mladí stihli něco pochytit... (smích)

Vracíte se do reprezentace. V jakém je podle vás stavu?

Sledoval jsem ji důkladně, to je bez debat. Všichni víme, že to musí být lepší – nemůžeme však říct, že je kvalifikace mistrovství světa rozjetá dobře, ani špatně. Ztratili jsme remízou s Bulhary, ale ta se dá napravit. S Dánskem už půjde o hodně.

A co čekáte od středečního duelu v Turecku?

Zase jsme pohromadě. České kluby jsou ještě v plné přípravě. Hlavně si osvojíme určité návyky, komunikaci na hřišti. Spoustu kluků neznám, jsem na ně zvědavý. Vždy jde o souhru.

Reklama

Související témata: