Hlavní obsah

Letadlem i autobusem, cestovatel Lafata je Willymu Fogovi v patách

Pavel Dosadil (Manisa)Sport.cz

Verneova Cesta kolem světa za 80 dní to sice není, anglický gentleman Willy Fog se však musí mít na pozoru. Fotbalista David Lafata spolu se svým sparťanským kumpánem Ladislavem Krejčím během jednoho dne přeletěli Evropu z jednoho konce na druhý – a přistáli až v Asii. To všechno v rámci přesunu z klubového soustředění ve Španělsku až do Turecka, kde reprezentaci čeká první letošní duel.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Z letadla do autobusu a zase do letadla, to je poklus Davida Lafaty...

Článek
Fotogalerie

Pondělí odpoledne lety Jerez – Madrid a Madrid – Praha, v úterý dopoledne dále Praha – Izmir a navrch přejezd Izmir – Manisa. Kanonýr David Lafata je vyhlášený myslivec, ale za tuhle štreku by se nemusel stydět žádný renomovaný cestovatel. Dohromady to vzdušnou čarou představuje přibližně 3900 kilometrů, ale vzhledem ke „klikatým" leteckým koridorům musel urazit během 24 hodin bohatě přes 4000 kilometrů.

„V pondělí dopoledne jsme si ještě zatrénovali se Spartou a po obědě se vydali na cestu. K nároďáku jsme se připojili až večer na vyhlášení Fotbalisty roku. A v úterý dál až do Turecka... Štreka to je pořádná, proto jsem se nemohl dočkat, až se na tréninku s reprezentací zase pořádně zapotím," líčil ligový kanonýr.

Itinerář Lafaty s Krejčím:
Jerez – Madrid466 kilometrů
Madrid – Praha1774 kilometrů
Praha – Izmir1644 kilometrů
Izmir – Manisa33 kilometrů
Celkem3917 kilometrů
Uvedena letecká vzdálenost

Krejčí v letadle trpí

Celou anabázi absolvoval s Ladislavem Krejčím. Jenže letenský talent má smůlu, že rozhodně nepatří do fan-klubu aviatiky...

„Je to tak, já letadlo moc nemusím a nervy mám před každou cestou. Ale jde o reprezentaci, po které jsem toužil. Nějak to tedy musím překousnout," usmíval se kysele v Ruzyni.

Cestou z Prahy do Španělska jeho odpor k létání ještě zesílil. „Se Spartou nás při letu do Madridu chytily turbulence a asi deset minut letadlo pěkně skákalo. Teď už se vůbec necítím příjemně, když musím do letadla sednout znovu," líčil Krejčí.

Přiletěli kvůli gólům

S povděkem kvituje, že do Jerezu už zpátky nemusí. „S nároďákem se vrátíme do Prahy v noci ze středy na čtvrtek, kdy klukům končí i soustředění. Všichni se tedy sejdeme na Spartě," vysvětluje Lafata.

V listopadu dal Slovákům v Olomouci (3:0) dva góly a na druhý mu přihrál právě Krejčí. Taková spolupráce se teď od nich očekává i v Manise, jedno po jaké anabázi. Zimní posila Sparty tady bude obhajovat novou roli reprezentačního útočníka číslo jedna.

„Vůbec se nestresuji tím, že bych měl potvrdit roli jedničky. Na tu si nehraji a budu rád, když se dostanu na hřiště," tvrdí Lafata, přestože kouč Michal Bílek mu místo na hrotu v základní sestavě hned po nominaci vyhradil.

Zápas Turecko - Česká republika se hraje ve středu od 19:15 SEČ, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama