Hlavní obsah

Jen ne žádný další skandál, i proto se Češi chtějí Turkům pomstít za Ženevu a Ameriku

Pavel Dosadil (Manisa)Sport.cz

Nejsou ještě tak daleko doby, kdy fotbalová reprezentace Turecko pravidelně porážela. Jenže časy se mění, poslední výhra nad zemí půlměsíce je stará deset let (4:0 v roce 2003). A minulá dvě utkání se svým středečním soupeřem národní tým prohrál, takže v Manise má co napravovat. Tím spíše, že do kalendářního roku vstoupil nároďák vítězné naposledy v roce 2007, od té doby na vydařený start marně čeká.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva David Lafata, Ladislav Krejčí, Vladimír Darida a vzadu Bořek Dočkal se radují z gólu.

Článek

Mají před sebou především březnové pokračování kvalifikace mistrovství světa 2014. Kouč národního týmu si však moc dobře uvědomuje, že v Turecku půjde večer vedle testování také o co nejlepší výsledek. Největší propadáky s Norskem a doma s Finskem sice přišly v letním přípravném termínu, ale ani zimní vstupy do kalendářního roku nejsou v poslední době žádná sláva.

„Samozřejmě, chceme před kvalifikací dobrý výsledek, který nám pomůže. Uvědomujeme si, jaká kritika se může přivalit i po přípravném utkání," ujistil kouč Michal Bílek v tréninkovém centru Manisasporu.

První zápasy v roce
Únor 2012Irsko - Česká republika 1:1
Únor 2011Chorvatsko - Česká republika 4:2
Březen 2010Skotsko - Česká republika 1:0
Únor 2009Maroko - Česká republika 0:0
Únor 2008Polsko - Česká republika 2:0
Únor 2007Belgie - Česká republika 0:2

Šokující obrat bolí dodnes

O motivaci by měli mít Rosický a spol. postaráno. Trpkou vzpomínkou je hlavně pět let starý vzájemný zápas z evropského šampionátu. Tehdy sice Češi v posledním utkání ve skupině po gólech Kollera a Plašila v Ženevě vedli a měli zápas pod kontrolou, jenže Turci je šokujícím obratem v závěru 3:2 porazili a sami na jejich úkor prošli do čtvrtfinále.

Bílek už jednu šanci na odvetu měl, ale nevyužil ji. V květnu 2010 tým pod jeho vedením prohrál na americkém turné v Harrisonu v New Jersey 1:2. Tam ze současného výběru nastoupili jen Plašil a Lafata. „Turecko nás tam jasně přehrálo, teď to zase bude velmi těžký zápas," uznává Bílek. „Jakmile dostanou Turci na hřišti prostor, jsou nesmírně silní. To nechceme dopustit."

Turci zachraňují trenéra

Soupeř však momentálně neprožívá šťastné období. Tým kouče Abdullaha Avciho na podzim prohrál s Maďarskem a Rumunskem, což mu výrazně uškodilo hned na startu kvalifikace. „Mají široký kádr čtyřiceti výborných fotbalistů, ale v týmu něco nefunguje. Slyšel jsem, že se mezi sebou v kabině dost hádají. Proti nám se ale doma chtějí ukázat. Budou hrát o triko – a také o trenéra," avizuje turecký expert Tomáš Sivok, stoper Besiktase Istanbul.

Národní tým začíná v posledních letech vzhledem ke klimatickým podmínkám vždy na hřišti soupeře. V únorové přípravě dokázal naposledy zvítězit v roce 2007 v Belgii 2:0 (góly Koller a Kulič). Vždy naráží na nerozehranost a ani v Turecku to není jiné. Řadě fotbalistů ještě nezačalo ligové jaro.

„Doufám, že mě menší herní praxe nebude nijak limitovat. Na tréninku jsme se v přípravě dost hře věnovali, navíc na podzim byla zápasů v lize i pohárech spousta. Takže teď jsem spíš hladový, což by měla být výhoda," ujišťuje za nerozehrané sparťan Ladislav Krejčí.

Zápas Turecko – Česká republika se hraje ve středu od 19:15 SEČ, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: