Hlavní obsah

Turecko - Česko 0:2Darida nabíjel sparťanským střelcům a Češi vezou z Turecka úvodní letošní výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Krejčí 0 : 1
28. Lafata 0 : 2
Záznam online reportáže

Pavel Dosadil (Manisa)Sport.cz
Aktualizováno

Takhle by to šlo. Fotbalová reprezentace vyhrála přátelský zápas v Turecku 2:0 a po šesti letech zase dokázala zahájit kalendářní rok vítězstvím. V Manise se do sestavy poprvé od červnového mistrovství Evropy vrátil uzdravený kapitán Rosický, o góly se po nahrávkách plzeňského Daridy postarali sparťané Krejčí a Lafata. Skvělými zákroky tým podržel brankář Laštůvka. Národní tým porazil Turky poprvé po deseti letech a oplatil jim dvě poslední porážky.

Foto: ČTK/AP

Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický bojuje o míč s domácím Toprakem Ömerem.

Článek
Fotogalerie

Hymny před utkáním Turecko - ČR

Dlouho přemýšlel o složení středové řady, nakonec však kouč Bílek poslal na hřiště očekávanou sestavu. Jen na lavičce zůstali Dočkal a Jiráček, před dvojicí Plašil, Darida se seskupil trojlístek Vydra, Rosický, Krejčí.

Úvod do nového roku měli Češi ideální! O přímo letecký start se paradoxně postaral muž, který má strach z letadel a cestou ze soustředění ve Španělsku musel za prvním gólem v reprezentaci urazit přes 4000 kilometrů... Navrátilec Rosický založil útočnou akci, vysunul Daridu, který z křídla přesnou přihrávkou našel právě Krejčího. Mladý sparťan pravačkou prostřelil domácího brankáře a hned ve 3. minutě opařil celý stadión.

Turci se hrnuli dopředu, ale stačil další brejk, a Lafata jen těsně nedosáhl na míč, který by jinak sklepával do prázdné branky. Nebezpečná byla také Daridova rána, s níž měl Onur velké starosti.

Jenže druhý gól stejně brzy přišel - a dočkal se i druhý sparťanský cestovatel. Krejčí zahrál rohový kop, balon se odrazil k Daridovi a ten pohotově vypálil. Lafata zblízka míč neomylně tečoval do sítě, takže gólman byl bez šance a plzeňský klenot si připsal už druhou asistenci.

Vzápětí musel dvougólový náskok uhájit Čechův náhradník Laštůvka, který Selcukův precizní přímý kop vyrazil i s pomocí břevna na roh.

Bezradní Turci navázali na svůj špatný podzim. Hosté jim často brnkali na nervy i poklidným ťukesem, během něhož domácím vůbec nepůjčovali míč.

Po přestávce byli Turci nebezpečnější. Třeba šance Sercana po snížení volala, ale na Laštůvku si znovu nepřišel.

V průběhu druhé půle se podle očekávání začalo hodně střídat a v 63. minutě přišel na hřiště jediný český debutant, plzeňský Tecl. Turci byli dál nepříjemní a Kadlec musel v poslední chvíli zachraňovat, když Umut směřoval míč do opuštěné branky.

V 78. minutě si pak Laštůvka zahrál na Čechína - Umutovu tutovku zblízka zázračně vykopl! Na cenné výhře 2:0 se tak už nic nezměnilo.

Turecko - Česká republika 0:2 (0:2)
Branky: 3. Krejčí, 28. Lafata. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Nizozemsko). ŽK: Emre - Plašil. Diváci: 12 000.
Turecko: Onur - Gökhan (46. Hamit Altintop), Ömer, Bekir, Hasan Ali - Nuri (61. Umit), Selcuk, Mehmet Topal (68. Emre), Sercan (68. Ahmet) - Arda, Mevlüt. Trenér Avci.
ČR: Laštůvka - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Plašil, Darida (88. Suchý) - Vydra (56. Dočkal), Rosický (73. Ordoš), Krejčí (63. Jiráček) - Lafata (63. Tecl). Trenér Bílek.

Reklama

Související témata: