Hlavní obsah

Ve Spartě si Krejčí zařádí, v nároďáku je učenlivým benjamínkem

Olomouc

Ani mu nedošlo, že je momentálně nejmladším členem fotbalové reprezentace. Ale vyjukaný není. „Zvykám si, já jsem nejmladší všude,“ usmívá se dvacetiletý sparťan Ladislav Krejčí. S reprezentační devatenáctkou vykopal evropské stříbro, jedenadvacítku vzal hopem a teď se s áčkem po dvou úspěšných startech chystá na kvalifikační dvojzápas s Dánskem a v Arménii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva David Lafata, Ladislav Krejčí, Vladimír Darida a vzadu Bořek Dočkal se radují z gólu.

Článek

Zbavil se nepříjemné série, na sraz národního týmu mohl vyrazit ve velké pohodě. V neděli totiž dal v Hradci Králové dva góly, takže svojí Spartě zachránil tři body a sám se téměř po roce v domácí lize zase trefil.

„Oddechl jsem si. Nebylo moc příjemné poslouchat, že jako útočný hráč čekám jedenáct měsíců na gól," líčil spokojeně.

V březnu si na Letné pořádně zařádil. Nejprve s téměř všemi spoluhráči natočili vlastní verzi šíleného tance Harlem Shake, pak zase s kamerami na čele soupeřili s Lukášem Váchou ve speciální střelecké soutěži. A netradiční akce šly Krejčímu k duhu.

„Ve Spartě se musí pořád jen vyhrávat, takže šlo o vítané uvolnění atmosféry. Jsem rád, že takové nápady Vašon přinesl," chválí nového letenského spoluhráče Váchu.

Nejmladší hráči v nominaci
Ladislav Krejčí (20)Sparta5.7.1992
Matěj Vydra (20)Watford1.5.1992
Stanislav Tecl (22)Plzeň1.9.1990
Vladimír Darida (22)Plzeň8.8.1990
Tomáš Pekhart (23)Norimberk26.5.1989
Tomáš Vaclík (23)Sparta29.3.1989
Libor Kozák (23)Lazio Řím30.5.1989

Pozoruje a je zakřiknutější

Jenže v reprezentaci si zatím až tak vyskakovat nemůže. „Ve Spartě jsem už něco odehrál a určitou pozici si vydobyl, v nároďáku teprve začínám. K Čechovi či Rosickému si tak sotva dovolím to, co k Matějovskému nebo Jarošíkovi," srovnává.

Právě ke kapitánovi Rosickému vzhlíží nejvíc. „Chtěl bych se v reprezentaci udržet co nejdéle, takže pozoruju, koukám a snažím se něco přiučit. Je to pro mě velká škola, jsem asi trošku zakřiknutější nebo tišší než ve Spartě."

Krejčí si rozhodně nestěžuje, že by mu mazáci ztrpčovali život. „Nic takového v nároďáku není, je tady dobrá parta. Jen když jdeme na trénink, tak vezmu potřebné věci. Ale to už je takový automatismus, zvykl jsem si ve chvíli, kdy jsem se dostal do áčka Sparty."

Mladá vlna nastupuje

V reprezentaci se mladý sparťan zabydlel hodně rychle. V listopadovém debutu proti Slovensku nahrál na gól Lafatovi, v únoru si pak v Turecku hned sám připsal premiérovou trefu. Spolu s dalšími dravci zatím dobře plní roli nové krve, jež má hru reprezentace rozhýbat.

„Příchodem mladíků Daridy, Krejčího či Vydry jsme rozhodně pohyblivější. Ale jestli jsme opravdu silnější, to se ukáže až proti Dánsku," má jasno trenér Michal Bílek.

Zápas Česká republika - Dánsko se hraje v pátek 22. března od 20:30 v Olomouci, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama