Hlavní obsah

Jak porazit Čechy? Napálit míč do jejich brány, zná recept dánský kouč Olsen

Olomouc

Ze španělského tepla do moravské zimy přiletěli ve čtvrtek fotbalisté Dánska. Před pátečním kvalifikačním večerem jsou ale optimističtí, jak vyplývá i ze slov jejich kouče Mortena Olsena.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Trenér dánské fotbalové reprezentace Morten Olsen

Článek

Nebylo chybou, že jste se připravovali ve španělském teple a budete hrát v zimě?

Myslím si, že to vadit nebude. V roce 2001 jsme hráli s Čechy také kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Do Prahy jsme přiletěli z Malty, také z tepla do zimy, a zvládli jsme to. Remízovali jsme 0:0, což nám stačilo.

Jenže tentokrát vám remíza stačit nemusí. Nebojíte se, že v případě prohry nebo ztráty dvou bodů budete v kvalifikaci odepsaní?

Naše situace by byla těžší, ale odepsaní bychom rozhodně nebyli. Ještě zbývá hodně zápasů a až na konci kvalifikace se ukáže, co bude stačit. My jsme ale optimističtí.

Jste optimističtí po osmi zápasech, v nichž jste nevyhráli a v tom posledním v Makedonii dokonce prohráli 0:3?

Moji hráči jsou hodně sebekritičtí. Vědí, co umějí a vědí i, co neudělali dobře. Teď nemyslím jen ten kolektivně nepovedený zápas v Makedonii. Nemusím jim zvedat náladu nebo sebevědomí před nadcházejícím zápasem. Vědí, o co jde a co mají udělat.

Už jste rozhodnutý o sestavě?

Ano, jsem, ale neřeknu ji.

Co musíte udělat jinak, abyste prošli českou obranou a vyhráli? V Kodani se vám to na podzim nepodařilo.

To není pravda, že se nám nepodařilo projít českou obranou. Bohužel jsme nedali gól. Měli jsme převahu, ale k vítězství nevedla. Abychom tentokrát vyhráli, musíme napálit míč do české brány.

Jenže v ní bude stát Čech...

Ano, to je vynikající brankář. Málokdy má špatný den a nedělá chyby. V Kodani nám sebral dva body. Věřím ale, že mu tentokrát gól dáme.

Jaké máte informace o českém mužstvu?

Sleduji ho velmi pečlivě. Oproti podzimu se změnilo. Uzdravili se někteří hráči, především Rosický, který je pro tým velmi důležitý. Objevili se i noví hráči, především Vydra, který dává hodně gólů. Celkově mohu říct, že Češi se zlepšili v obraně i ofenzivě.

Nevadí vám, že se zápas hraje na malém stadiónu?

To není rozhodující, kolik je v hledišti diváků. Tady má být nějakých dvanáct tisíc. Když hlasitě fandí, vytvoří větší kulisu než třeba třikrát větší návštěva na jiném stadiónu.

Jaký zápas očekáváte?

Velmi těžký, ale kvalitní, bude se hrát i na dobrém trávníku. Věřím, že to bude s dobrým koncem pro nás. S českým nebo dříve československým mužstvem jsme odehráli spoustu zápasů, a vždycky byly hodně vyrovnané a velice těžké.

Reklama