Hlavní obsah

Na Dány i s Rosickým? Počítám, že budu k dispozici. A těším se, říká kapitán

Karel FeltPrávo

Na sraz fotbalové reprezentace před kvalifikačním duelem s Dány přijel kapitán týmu Tomáš Rosický s „koňarem“ na levém stehně. Celý týden trénoval individuálně. Do přípravy s mužstvem se zapojil až ve čtvrtek večer na předzápasovém tréninku. Věří však, že dnes nastoupí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Tomáš Rosický (vlevo) a fyzioterapeut Martin Janoušek během tréninku české reprezentace

Článek

Jaký je aktuálně váš zdravotní stav?

S mužstvem jsem sice trénoval poprvé, ale počítám, že na důležitý zápas s Dány budu k dispozici. Na utkání se těším jako celý tým.

V týdnu jste mixovali muziku, v Praze jezdili v hotelu lanovkou a v Olomouci křtili žirafu. Projevilo se to nějak na atmosféře v týmu?

Ta atmosféra je dobrá za všech okolností. Ať jdeme do utkání pod větším či menším tlakem. Bylo by špatné, kdyby nás rozhodila lanovka nebo žirafa. Tím chci říci, že tyto akce jsou příjemným zpestřením. Teď ale přišel čas koncentrovat se na samotný zápas.

Je podle vás duel s Dány pro kvalifikaci klíčový?

Klíčový ještě ne, ale velice důležitý. Když je porazíme, odskočíme od nich bodově, ale nemyslím si, že bychom je úplně odklidili z cesty. Dánům se v poslední době nedaří, osm zápasů v řadě nevyhráli. Určitě si uvědomují, že i remíza z Olomouce by pro ně měla cenu. Z toho mohou profitovat diváci, protože by to mohl být velmi dobrý zápas.

Očekáváte od soupeře útočnou smršť?

Nepředpokládám, že by tu hráli jejich útočný fotbal. Dánové hrají velice dobře takticky, v tom jsou mistry. Proti takovému týmu se nehraje dobře. Oni neradi půjčují míč, ale o to samé se budeme snažit i my, protože i pro nás jde o velice důležité tři body.

Trenér Bílek si pochvaluje, jak dobře funguje obrana i útok. V posledních sedmi zápasech český tým inkasoval dvakrát a dal osm gólů. V čem jako kapitán vidíte příčiny zlepšení?

Z vlastní zkušenosti mohu mluvit jen o utkání v Turecku, ale samozřejmě mužstvo sleduju, i když nemůžu hrát. V první řadě hrajeme dobře kompaktně a takticky. Snažíme se mixovat vysoký presink s hlubokým blokem, což je pro soupeře nepříjemné. Jednu chvíli na ně vyletíte a snažíte se je nahánět a pak zalezete do hlubokého bloku, v němž navíc načerpáte zpět síly, protože honit soupeře celý zápas je skoro nemožné. Obrana je věcí celého týmu a naše zadní čtveřice je sehraná. Rozstříleli se i útočníci, což je skvělá zpráva, protože gólových střelců není nikdy dost. Můžeme jen doufat, že to tak bude pokračovat.

Změnila se i středová řada, na jejích krajích jsou ofenzívní dravci Vydra a Krejčí, na hrotu Lafata. Cítíte, že mužstvo hraje ofenzívněji?

Nemyslím si, že by současné mužstvo bylo ofenzívnější než třeba to na mistrovství Evropy. Na jednom kraji byl Vašek Pilař, který je hodně ofenzívní a moc by se nám teď hodil. Na druhém hrával Honza Rezek, což je útočník. Tihle kluci hrají jiným stylem, jsou přímočařejší. V tom je jediný rozdíl. Ale pro tým je moc dobře, že dorostli další kluci a trenér má z čeho vybírat.

V úterý vás čekají v Jerevanu Arméni. Může to být nepříjemnější soupeř než Dánové?

Ty jsem v poslední době hrát neviděl. Když ale vezmu, kolik udělali bodů, že v kvalifikaci na minulé EURO dvakrát porazili Slováky, pak to bude přinejmenším stejně těžké utkání jako s Dány. Ani v Jerevanu to ovšem nebude klíčový zápas. Když ale získáme šest bodů, hodně se přiblížíme Italům a v červnu v Praze to s nimi může být skvělý zápas.

Reklama

Související témata: