Hlavní obsah

V Arménii chceme oživit vidinu Brazílie, říká Bílek, ale připouští i konec u reprezentace

zp, dosSport.cz

Už několikrát měl nůž na krku, ještě nikdy však nebyl reprezentační kouč Michal Bílek v tak kritické situaci, jako po páteční blamáži v olomouckém kvalifikačním duelu s Dánskem. Třígólová prohra devalvovala postupové vyhlídky českého národního týmu na šampionát 2014 v Brazílii. „Teď proto nezbývá než vyhrát v Jerevanu. Kdybychom to nezvládli, znamenalo by to pravděpodobně můj konec u reprezentace,“ připouští Bílek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér národního týmu Michal Bílek sleduje duel s Dánskem.

Článek

Ve čtyřech kvalifikačních zápasech jste už poztráceli sedm bodů, což představuje hodně velké manko. Dá se ještě vůbec smazat?

Věděli jsme, že případná výhra nám může hodně pomoci, zatímco Dány by naopak dostal tříbodový zisk znovu do hry. Došlo na druhou variantu. My už utrpěli domácích ztrát hodně. Teď proto nezbývá než vyhrát v Jerevanu, abychom mohli živit vidinu Brazílie.

Co když se to ale v úterý v Arménii nepovede? Bral byste nezdar v Jerevanu jako svou konečnou u národního mužstva?

Ano, bral bych to tak. Kdybychom v Arménii nevyhráli, znamenalo by to pravděpodobně můj konec u reprezentace.

Obáváte se, že by k němu mohlo dojít?

To se teprve ukáže. V minulosti se naše mužstvo už několikrát dokázalo z nepříjemných porážek a ztrát oklepat, protože svou vnitřní sílu má.

Jenže v tak hrozivé situaci v předchozí kvalifikaci o EURO nebylo. Nebo snad myslíte, že jde o situace srovnatelné?

Teď je situace složitější, neboť už jsme ztratili hodně bodů doma. A přitom v každé kvalifikaci platí, že pokud chce mužstvo postoupit na evropský či světový šampionát, musí vyhrávat doma. My ale doma ztrácíme, takže proto jsme se ocitli ve zmiňované situaci. Čeká nás ale ještě řada zápasů.

Nevyčítáte si, že jste se nakonec namísto Rosického rozhodl pro Jiráčka i přesto, že v Hamburku už dlouho nehraje?

Před loňským evropským šampionátem na tom byl podobně. Také neměl herní praxi a přesto zahrál na EURO výborně. Teď vypadal na trénincích dobře, a protože v reprezentaci nikdy nezklamal, postavil jsem ho.

A co rošády s Rosickým? Proč jste nakonec přece jen poslal na hřiště, když v základní sestavě pro zranění chyběl?

Škoda, že nemohl hrát od začátku. Byli jsme domluveni, že je schopen zvládnout kolem pětadvaceti minut. Na začátku druhého poločasu se začal rozcvičovat, a jakmile byl nachystán, šel na hřiště.

Ani on už ale nedokázal ztracený zápas zachránit a vývoj střetnutí změnit...

První půle byla vyrovnaná, aniž by přinesla nějakou vyloženou šanci nám či Dánům. Po změně stran ovšem začal soupeř vyhrávat osobní souboje, což bylo pro něj i vývoj střetnutí velice důležité. A jakmile vstřelil první gól a my museli otevřít hru, nahrávalo už mu všechno. Přidal druhou branku a pak už nás k ničemu nepustil.

Nepodepsalo se na výkonu a hře vašeho mužstva přespřílišný optimismus, který po dvou vydařených přípravných zápasech v mužstvu zavládl?

Nemyslím. My sice porazili Slovensko a Turecko, jenže šlo jen a jen o přípravné zápasy. Hráčům jsme připomínali, že tyhle výhry se do kvalifikace nepočítají a že v ní naposledy jen remizovali s Bulharskem. Takže tvrdím, že žádný klid, natož uspokojení v mužstvu nenastalo.

Reklama

Související témata: