Hlavní obsah

Zlodějina, ostuda, protestují Kostaričané po prohře v USA v husté chumelenici

Denver

Po porážce 0:1 s fotbalisty USA v kvalifikaci mistrovství světa se Kostarika rozhodla podat oficiální stížnost mezinárodní federaci FIFA kvůli neregulérním podmínkám. Zápas v Denveru se hrál v hustém sněžení na hřišti zcela pokrytém sněhem. Salvadorský rozhodčí Joel Aguilar utkání pouze jednou přerušil v 55. minutě, kdy dal pokyn k odklizení sněhu z pomezních čar.

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Obránce USA Geoff Cameron (20) pomáhá s odklízením sněhu v kvalifikačním utkání proti Kostarice o postup na MS.

Článek

Kostarický kouč Jorge Luis Pinto si stěžoval, že hrát za takových podmínek bylo projevem neúcty k fotbalu. Hráči byli méně diplomatičtí. "Upřímně, byla to zlodějna. Ostuda. V něčem takovém jsem nikdy nehrál. Nebylo vidět na míč. Nebýt sněhu, vyhráli bychom, tím jsem si jistý," řekl záložník Cristian Bolaňos z FC Kodaň, odkud je na sníh zvyklý.

"Měli ten zápas ukončit už v prvním poločase," láteřil útočník Alvaro Saborio z Realu Salt Lake. V tom případě by se utkání muselo dohrát během následujících 48 hodin, což by znamenalo komplikaci, protože oba týmy čeká další zápas již v úterý.

Podle šéfa americké federace Sunila Gulatiho rozhodl sudí správně. "V opačném případě by to oběma týmům nic nepřineslo, když v úterý hrají znovu," řekl. Umístěním březnového zápasu do Denveru prý nechtěli Američané znevýhodnit soupeře, ale využít vysokohorského prostředí k přípravě na nadcházející utkání v Mexiku.

USA zajistil vítězství Clint Dempsey gólem v 16. minutě. Američané jsou po dvou kolech druzí za Hondurasem, který doma remizoval 2:2 s Mexikem. Zápas v San Pedro Sula provázel opačný extrém, fotbalisté se potili v 38 stupních Celsia.

Hosté sice vedli díky dvěma trefám útočníka Manchesteru United Javiera Hernándeze, jenž vylepšil svou bilanci v reprezentaci na 30 branek v 45 utkáních, ale Honduras v závěrečné čtvrthodině dvougólové manko smazal.

Reklama

Související témata: